Лондонський суд погодився розглядати позов Березовського до Абрамовича

Четвер, 1 квітня 2010, 10:11

Борис Березовський отримав першу перемогу над Романом Абрамовичем в суді Лондона.

У середу суд погодився розглядати претензії опального підприємця майже на 3,6 млрд. доларів, пише газета "Ведомости".

Видання нагадує, що Березовський подав позов до Абрамовича у червні 2007 року.

У позові три епізоди: ОРТ, "Сибнефть" і "Русал". Матеріальні претензії до Абрамовича є тільки щодо двох останніх - приблизно на 3,6 млрд. доларів.

Реклама:

Березовський стверджує, що в 1995 році Абрамович, Березовський і його партнер, нині покійний Бадрі Патаркацишвілі, домовилися "усно", що "Сибнефть" буде поділена між ними: 50% - у Абрамовича, по 25% - у партнерів. А до тих пір Абрамович керував усіма паперами компанії (і формально володів ними).

У 2000 році, коли Березовський опинився в опалі (і в підсумку змушений був емігрувати), він і Патаркацишвілі не без тиску погодилися продати Абрамовичу свою частку в "Сибнефти" за 1,3 млрд. доларів, вказується в позові.

Хоча у 2005 році сам Абрамович продав 70% "Сибнефти" "Газпромові" за 13 млрд. доларів, Березовський зазначає, що йому належала чверть цієї частки (21,5%), і тепер оцінює свої збитки приблизно в 3 млрд. доларів.

Схожа ситуація з "Русалом": Березовський стверджує, що при створенні "Русала" він і Патаркацишвілі отримали по 12,5% акцій алюмінієвого холдингу, ще 25% було у Абрамовича.

Останній керував всім 50-відсотковим пакетом і був зобов'язаний погоджувати всі угоди з молодшими партнерами.

Але в 2003 році без погодження Абрамович, за версією Березовського, за 1,75 млрд. доларів продав 25% Олегу Дерипасці (він володів 50% "Русала"). Інші 25% "значно втратили в ціні", адже вже не було премії за контроль, і молодші партнери отримали за них лише 450 млн. доларів в 2004 році.

Адвокати Абрамовича всі претензії заперечували: щодо "Русалу" таких зобов'язань не було, а в "Сибнєфті" у Березовського і Патаркацишвілі просто не було частки, і довести зворотне позивач не може.

Крім того, юристи Абрамовича наполягали, що суд Англії не може розглядати позов: підприємець давно не проживає в цій країні, процес повинен йти в Росії.

До остаточного вердикту ще далеко. Процес розпочнеться в жовтні 2011 року і може зайняти 10-12 тижнів, зазначає один з адвокатів Березовського, Олександр Мільнер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: