"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Експерт-Рейтинг" знизив рівень надійності чотирьох банків

Вівторок, 9 березня 2010, 16:38

Збитковість і зосередження на роздрібному кредитуванні призвели до відчутного зниження рейтингової оцінки надійності Ерсте Банку, Правекс-Банку, Універсал Банку та Райффайзен Банку Аваль.

Про це повідомляє українське рейтингове агентство "Експерт-Рейтинг", передає інформагенція "Інтерфакс-Україна".

"Ці роздрібні банки опинилися в несприятливих економічних умовах, тому зниження їхнього рейтингу за підсумками 2009 року цілком закономірне й, очевидно, тимчасове явище", - зазначає агентство.

Через великі збитки 2009 року агентство виключило з рейтингу надійності Сведбанк. Чистий його збиток склав 4,3 млрд. грн., а негативне значення власного капіталу досягло 1,8 млрд. грн.

Реклама:

Експерти агентства відзначають, що, маючи таке значення капіталу, Сведбанк формально претендує на введення тимчасової адміністрації НБУ через невиконання встановлених економічних нормативів.

При цьому, на їхню думку, материнський Swedbank занадто затягує нарощування статутного капіталу своєї "дочки" в Україні.

"Експерт-Рейтинг" присвоїв рейтинги 79 кредитно-фінансовим установам України  із усіх 179 банків. 21 банк отримав найвищий рівень оцінки надійності.

"За підсумками цього рейтингу ми очікуємо, що в групі А, можливо, буде одне банкрутство або один дефолт, у групі В - три-чотири, у групі С - п'ять-шість", - сказав голова аналітичної служби "Експерт-Рейтингу" Віталій Шапран.

Рейтинг присвоювався на основі публічної інформації банкам, активи яких перевищують мільярд грн., які не помічені в ухиленні від виконання зобов'язань перед кредиторами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!