Українські олігархи найпотужніші в Європі?

Неділя, 7 березня 2010, 15:03

Вплив олігархів на державу в Україні є найсильнішим у Європі.

Такого висновку дійшли провідні українські економісти, політологи й народні депутати, передає київське бюро "Радіо Свобода" .

Більшість українців під словом олігарх розуміють дуже грошовитого діяча, який здатен впливати на рішення державної влади, кажуть підсумки опитувань Академії політологічних наук України.

 

Реклама:

"Вони стали невразливими, навчилися окуповувати медіа та політику, прикупили провідні партії, хто проукраїнські, хто – проросійські. З ними змушений буде рахуватися кожен президент та прем’єр", - описує олігархів депутат Олесь Доній.

 

Він доходить висновку, що на український дрібний бізнес припадає найменша в Європі частка ВВП.

 

"Поки не буде зламана ця тенденція, то мені здається, монополізація економіки та політики з боку олігархів триватиме", - каже Доній.

Гальмівним фактором для посилення олігархії НУНСівець вважає конкуренцію між фінансово-владними групами. Проте, за його словами, зі зміною влади великий бізнес консолідується, і це вже становить загрозу демократії.

 

З іншого боку, саме олігархи є рушійною силою української економіки, головними благодійниками й наповнювачами бюджету, вважає дослідник великого бізнесу Сергій Руденко, автор книги "25 багатіїв України".

 

учасна українська олігархія фізично не може діяти всупереч національним інтересам України", - впевнений її дослідник.

 

Говорити, що нинішній президент здасть національні інтереси, бо він висунутий олігархами - безглуздо, каже Руденко.

 

"Згадаймо дев’яності роки, коли представники цього капіталу на Донеччині пережили жорстокі конфлікти з російським бізнесом. Навряд чи вони зараз віддадуть йому здобуту владу", - роздумує він.

 

Руденко ставить питання - чи можуть інтереси підприємеця Порошенка, який очолює МЗС, збігатися з національними? "Безумовно", - відповідає на нього.

 

Як повідомлялося, експертні кола припускають, що за правління Віктора Януковича вплив великого бізнесу на державну політику посилиться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: