Мільярдів доларів бракує Україні ще до траншу МВФ

Субота, 6 березня 2010, 10:30

До поновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, Україні необхідно знайти 3-4,5 мільярда доларів.

Про це заявив заступник міністра фінансів України Олександр Савченко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Що робити до того, як прийдуть гроші? За моїми оцінками, нам потрібно десь знайти від 3 до 4,5 млрд. дол., аби до того часу протриматися", - спрогнозував Савченко.

Чиновник відзначив, що для отримання наступного кредиту від Міжнародного валютного фонду, Україні слід домовитися про дефіцит державного бюджету на рівні 4% ВВП.

Реклама:

При цьому дефіцит "Нафтогазу" можна закріпити на рівні 1,5-2% ВВП за умови підняття тарифів на газ у третьому кварталі, вважає заступник міністра фінансів.

"Я припускаю, що МВФ почне фінансувати Україну з другого півріччя 2010 року. Раніше він просто не встигне. Для цього потрібно довести МВФ, що різке скорочення дефіциту дуже зашкодить економіці" - відзначив представник Мінфіну.

За його словами, уряду необхідно буде шукати компроміс з Міжнародним валютним фондом, оскільки той висунув жорсткі умови, зокрема, щодо бюджетного дефіциту на рівні 3% і дефіциту "Нафтогазу" - близько 1%.

"Я оцінюю реальний дефіцит на рівні 5-6,5%, тому можна погодитися з Міжнародним валютним фондом і домовитися про 4% дефіциту бюджету. Дефіцит "Нафтогазу" перевищить 1%, адже ми не підняли ціну в першому кварталі", - каже він.

Фінансист вважає, що ціну можна підвищити, у третьому кварталі 2010 року. Тому потрібно домовлятися про 1,5-2% дефіциту "Нафтогазу".

"Якщо уряд зможе піти на такі компроміси, думаю, що МВФ відновить з нами співпрацю", - відзначив Савченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!