Україна конвертувала дивіденди МВФ ще на 57,9 мільйона доларів

П'ятниця, 5 березня 2010, 13:58

Обсяг спеціальних прав запозичень (SDR) у складі міжнародних резервів Національного банку України у лютому 2010 року зменшився в доларовому еквіваленті з 63,03 млн. доларів до 5,17 млн. доларів.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті НБУ.

Таким чином, зазначається у повідомленні, обсяг SDR в резервах практично повернувся на рівень липня 2009 року, тоді як на кінець серпня він досягав 1 млрд. 599,37 млн. доларів, а до кінця вересня зріс до 2 млрд. 81,3 млн. доларів.

В цілому міжнародні резерви НБУ в лютому 2010 року скоротилися на 4,5%, або на 1,138 млрд. доларів - до 24,148 млрд. доларів.

Реклама:

Як повідомлялося, у серпні 2009 року Рада керівників МВФ схвалила розподіл SDR на суму близько 291 млрд. доларів серед 186 країн-акціонерів Фонду, відповідно до якого Україні було надано двома траншами у серпні та вересні 1,309 млрд. SDR (близько 2,09 млрд. доларів).

Для розрахунків за жовтневі постачання газу уряд конвертував SDR на суму близько 480 млн. доларів, потім продав цю валюту Нацбанку, а на отримані кошти викупив у "Нафтогаза" частину облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), внесених до його статутного капіталу на початку серпня. Така ж схема була застосована і для оплати листопадових поставок російського газу.

SDR включаються в офіційні резерви країн-членів і у разі необхідності можуть бути обміняні на вільно конвертовану валюту, таку як долари, євро, єни або фунти стерлінгів через спеціальні торгові угоди між країнами-членами фонду.

Згідно з нормативами МВФ, учасник повинен відновлювати свої авуари в SDR таким чином, щоб через п'ять років після першого розподілу і після цього в кінці кожного календарного кварталу середнє значення його загальних денних авуарів в SDR за останній п'ятирічний період становило не менше 30% від середнього значення його чистих кумулятивних сум SDR, отриманих ним в порядку розподілу протягом того ж періоду.

За даними секретаріату президента Віктора Ющенка, використання SDR також накладає на Україну зобов'язання сплачувати щоквартальні нарахування, хоча ставка їх і є невисокою - 0,24% річних.

У той же час Мінфін після конвертації SDR не став враховувати ці суми у складі державного боргу, яка кваліфікувала їх як доходи бюджету, а не його боргове фінансування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!