Янукович упевнений, що зможе домовитися з Росією

П'ятниця, 5 березня 2010, 08:59

Президент Віктор Янукович у п'ятницю планує обговорити у Москві газові угоди, укладені урядом Юлії Тимошенко.

В інтерв'ю телеканалу "Росія-24" він заявив, що будуть порушені "традиційні питання відносин Росії та України, зокрема і питання, що стосуються постачань газу до України, транзиту газу до Європи, надійності цих поставок", передає "Бі-Бі-Сі".

Президент висловив упевненість, що зможе домовитися з Росією з усіх питань у газовій сфері, хоча напередодні "Газпром" заявляв, що не має намірів переглядати газові контракти з Україною.

Керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін вважає, що "якщо не буде поступок з російської сторони на зустріч Україні (щодо зниження ціни на газ), то Україна буде із цим щось робити".

Реклама:

"Той варіант, що лежить на поверхні, - це банкрутство "Нафтогазу". У цьому випадку просто зникне контрагент разом з усіма угодами з "Газпромом", і виникає необхідність підписання нових угод", - каже він.

У свою чергу, керівник енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін вважає, що порушувати питання про зниження ціни на російський газ та перегляд газових контрактів загалом можна і треба, - але всі пропозиції мають бути ретельно опрацьовані.

На його думку, навіть якщо пропонувати в обмін на поступки участь у консорціумі по управлінню українською ГТС, то слід спершу внести відповідні зміни до законодавства - адже зараз закон забороняє передачу ГТС в управління чи її оренду, чи приватизацію.

"Регіонал" Юрій Бойко, однак, уже назвав один із варіантів, як можна оминути заборону на зміну статусу української газотранспортної системи.

Він твердить, що новий український уряд піде на реструктуризацію "Нафтогазу" і розмежує магістральні газогони від розподільчої системи постачання газу внутрішнім споживачам в Україні.

За словами Бойка, "за 2-3 місяці цього не відбудеться, проте за рік ми будемо знати, як це зробити".

Він також наголосив, що при реструктуризації "Нафтогазу" Київ дослухатиметься до порад світового банку, МВФ та Європейського банку з реконструкції та розвитку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!