Fitch відзначає збереження тиску на українські банки

Четвер, 4 березня 2010, 15:24 -

Український банківський сектор зазнав подальшого погіршення якості активів у другому півріччі 2009 року, і йому буде потрібно суттєва подальша підтримка капіталом у майбутньому.

Про це ідеться у аналітичному прогнозі міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

"У середньому приблизно половина всіх кредитів, відповідно до звітності банків, які рейтингує Fitch, на сьогоднішні є проблемними або реструктуризованими", - говориться у повідомленні.

Реклама:

Fitch уточнює, що на основі даних управлінської звітності від рейтингуємих їм банків, частка знецінених кредитів, включаючи проблемні (з простроченням 90 днів) і реструктуровані, в середньому склала 50% до кінця року у порівнянні з 34% в кінці першого півріччя 2009 року.

При цьому збільшення проблемних кредитів було відносно помірним протягом другої половини 2009 року - з 11% до 15%, тоді як реструктуровані/пролонговані кредити збільшилися більш різко - з 23% до 35%.

Згідно з повідомленням, рівень знецінення кредитів продовжує обумовлювати великі втрати для сектора, у той час як поточна сфокусованість на управлінні в умовах кризи у поєднанні з небажанням банків приймати ризики і обмеженістю фондування серйозно стримує потенціал істотного нового кредитування в короткостроковій перспективі.

У документі говориться, що з урахуванням потенційної підтримки акціонерів для банків в іноземній власності і вже низьких рівнів рейтингів у банків, які мають українських власників, Fitch не планує знижувати довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) банків у найближчій перспективі на основі оновлених даних якості активів за друге півріччя 2009 року.

"У той же час зниження рейтингів банків, які мають українських власників, залишається можливим протягом 2010 року, якщо погіршення якості активів стане більш гострим", - наголошується в коментарі.

Крім того, довгострокові РДЕ можуть бути знижені в секторі в разі пониження суверенних рейтингів України, додає агентство.

Fitch нагадує, що довгострокові РДЕ рейтингуємих ним українських банків, всі з яких мають "негативний" прогноз, наразі обмежені рівнем "B-" відповідно до суверенних рейтингів України.

Fitch вважає, що банківський сектор України. як і раніше, потребує значної подальшої підтримки капіталом, а більш високі рівні знецінення кредитів відповідно до звітності викликають додаткові запитання щодо якості прибутку до відрахувань під знецінення, яка використовувалася в 2009 році для підтримки підвищення резервів у секторі в цілому.

Агентство очікує лише помірні вливання капіталу в більшості банків з іноземним власниками протягом 2010 року, оскільки материнські структури, ймовірно, будуть чекати поліпшення операційного середовища і прояснення ситуації зі збитками, перш ніж проводити більш масштабну рекапіталізацію.

"Що стосується банків у приватній власності, протягом цього року ймовірні нові дефолти, випадки вимушеної реструктуризації заборгованості і списань боргів (як способу рекапіталізації)", - говориться в документі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: