Юрушев продав "Форум" удвічі дорожче ринку

Четвер, 4 березня 2010, 14:24

Угода із продажу Леонідом Юрушевим 26% акцій банку "Форум" німецькому Commerzbank, яка була закрита 3 березня, укладена за ціною, що приблизно удвічі перевищує ринкові котирування акцій.

Про це "Економічній правді" заявило джерело в банку "Форум".

"Вчора увечері угода була закрита. Німецька сторона погодилася задовольнити пропозицію українського партнера. Підсумкова сума угоди є таємницею переговорів. Спочатку обговорювалася ціна викупу акцій в діапазоні від 15 до 18 гривень за акцію", - відзначив банкір.

Втім, він припустив, що ціна викупу може незначно перевищити 18 гривень за акцію. Це майже удвічі більше, ніж котирування на відкритому ринку.

Реклама:

За підсумками вчорашніх торгів на "Української біржі", акції банку "Форум" торгувалися по 9,05 гривень за штуку.

За словами джерела в банку, на засіданні акціонерів у четвер гарантовано відбудеться затвердження збільшення статутного капіталу банку "Форум" на 2,4 млрд. гривень. \

Ще одним підсумком сьогоднішнього голосування стане остаточний вихід Леоніда Юрушева і його представників з керуючих органів банку.

Одночасно, відзначив представник банку, вже зафіксовані кілька звернень до Commerzbank з боку нерезидентів - міноритарних акціонерів банку "Форум".

Вони вимагають викупити в них акції за тією ж ціною, за якою відбудеться викуп пакета Леоніда Юрушева та афілійованих з ним структур.

"Вони наполягають, що угода повинна проводитися відповідно до нового закону "Про акціонерні товариства", - відзначив банкір.

Як відомо, стаття 71 нового закону встановлює поняття "значного правочину". Воно визначається як юридична дія, в якій одна зі сторін є власником понад 25% акцій публічного АТ. У той же час, чинним законом передбачена обов'язкова оферта (пропозиція про викуп) акціонерам тільки у випадку, якщо купуються більш, ніж 50% плюс 1 акція АТ.

"На підставі ст. 71 вони хочуть створити прецедент примусового викупу дрібних пакетів. Зрозуміло, що це дуже спірне питання. Зараз основна суперечка юристів зводиться до того, чи дає новий закон "Про акціонерні товариства" таку перевагу міноритаріям ", - підкреслив співрозмовник "Економічної правди".

За даними банкіра, у вільному обігу знаходяться близько 13% акцій банку "Форум". З них близько 8% контролюють нерезиденти, решту - українські компанії та фізичні особи.

Банкір підтвердив, що в останні два місяці невідомі компанії та особи скуповували акції банку "Форум" на ринку. У агресивній скупці брали участь українські інвестиційні компанії, у тому числі ті, які діяли на користь нерезидентів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!