"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Росії кажуть, що Янукович має шанс вирішити "газове" питання

Четвер, 4 березня 2010, 12:20

Ціна російського газу для України буде залежати від вирішення комплексу економічних питань, але у президента Віктора Януковича є шанс домогтися її зниження.

Про це сказав депутат Держдуми РФ Сергій Марков газеті "Сегодня", коментуючи можливість зниження ціни на газ для України в обмін на участь Росії в консорціумі з управління українською газотранспортною системою.

"Раніше ми дуже хотіли консорціуму, щоб не вкладати мільярди в обхідні потоки. Однак зараз ці мільярди уже вкладені...", - зазначив російський депутат.  

"Тож ціна газу буде залежати від вирішення комплексу економічних питань: якщо Україна стане союзником Росії на світовому ринку, то ціна буде знижена, а якщо ми залишимося конкурентами, то навіщо нам спонсорувати економіку України?", - зазначив Марков.

Реклама:

"Але безумовно, Янукович - це президент, за якого імовірність позитивного вирішення питання найбільш реальна", - заявив депутат Держдуми РФ.

Між тим, керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін каже, що "консорціум - не ключове питання для ціни газу".

"Ми пропонуємо знизити ціну для України до об'єктивного ринкового рівня. Прибалтика отримує газ по 260 доларів за тисячу кубів, а ми - по 305 доларів. Чому?", - зазначив він.

"У нас є дві пропозиції: або 168 доларів при збереженні нинішньої ціни транзиту газу до Європи (2,7 долара за тисячу кубомертів на 100 км) чи навіть зниженні до 2-2,2 долара, або ціна Прибалтики (260 доларів) мінус оптова знижка 20% - тобто 208 доларів при європейській ставці транзиту (3,4 долара за тисячу кубомертів на 100 км)", - сказав експерт.

"Ціна газу для Німеччини зараз 273 долари, але на кордоні Росії цей газ коштує 205 доларів (все інше - ціна транзиту). Отож, вищою за 205 доларів ціна для України бути не може", - заявив Бородін.

Як відомо, 5 березня президент Янукович здійснить візит до Москви.

Очікується, що він, зокрема, буде обговорювати з російським керівництвом питання перегляду газових контрактів з Україною від 19 січня 2009 року, укладених урядом Юлії Тимошенко.

У "Газпромі" уже заявили, що нинішні домовленості у відносинах із "Нафтогазом України" їх цілком задовольняють.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!