У Януковича вже готуються до поділу "труби"

Четвер, 4 березня 2010, 11:21

Новий уряд, який буде сформований у найближчі тижні, піде по запропонованому європейськими експертами шляху реструктуризації НАК "Нафтогаз України", що припускає поділ магістральної газотранзитної системи та розподільних газопроводів.

Такий прогноз висловив депутат Партії регіонів, екс-міністр палива і енергетики Юрій Бойко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Це - європейський стандарт. Ми повинні рухатися (цим шляхом), але дуже обережно", - сказав він.

"Не думаю, що за два-три місяці, але за рік ми будемо знати, як це робити", - додав депутат.

Реклама:

Бойко підкреслив, що до цієї роботи планується залучати міжнародних експертів, у тому числі Світового банку, Міжнародного валютного фонду та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Відповідаючи на питання про перспективи створення газотранспортного консорціуму на базі української газотранспортної системи (ГТС), Бойко відзначив, що це одна з моделей для України, щоб зберегти нинішні обсяги транзиту.

За його словами, недавнє завершення формування пулу учасників "Південного потоку", відкриття газопроводу із Середньої Азії до Китаю дозволяє прогнозувати, що без прийняття Україною будь-яких заходів обсяг транзиту через українську ГТС до 2015-2017 років скоротиться зі 110 млрд. кубометрів до 20 млрд. кубометрів на рік.

"Ми повинні знайти модель, як гарантувати транзит. Консорціум - один з таких моделей", - сказав Бойко.

У той же час, додав він, необхідно також детально вивчити російсько-німецький досвід обміну активами в газовій галузі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: