Пік дефолтів банків СНД минув - Moody's

Середа, 31 березня 2010, 17:55

Пік дефолтів серед банків країн-учасниць СНД, швидше за все, пройдено.

Про це йдеться в доповіді аналітиків міжнародного рейтингового агентства Moody's Investor's Service, повідомляє інформагентство "Українські новини".

З їхніх слів, з'явилися ознаки поліпшення ситуації, хоча світова криза призвела до значної кількості банківських дефолтів у цих країнах.

У доповіді згадуються 23 випадки дефолтів серед 190 банків, що мають рейтинги Moody's.

Реклама:

Відповідно до матеріалів, більша половина дефолтів припадає на банки, які на початку кризи мали рейтинги на рівні В.

Ця категорія рейтингів відображає слабке управління ліквідністю й погану диверсифікованість кредитного портфеля, що зробило зазначені банки особливо чутливими до наслідків кризи.

"У час кризи в СНД чимало держав та іноземних інвесторів прийшли на допомогу банкам, що дало змогу останнім пережити кризу з меншими втратами, а в деяких випадках - навіть уникнути дефолту. Однак таких банків 10%", - порахували в агентстві.

Там також навели дані, що 85% всіх банківських дефолтів у СНД сталися на піку світової фінансової кризи. В Україні це сталося на початку 2009 року, коли банки зіштовхнулися зі значним відтоком депозитів.

Агентство також підкреслює, що ризики дефолтів зберігаються, оскільки 90% банків регіону, які рейтингує Moody's, мають рейтинги спекулятивної категорії.

Відтік депозитів називається основною причиною банківських дефолтів під час кризи, а зараз рівень довіри вкладників до банківської системи в СНД усе ще дуже низький, підкреслюється в повідомленні.

Як повідомлялося, 12 березня 2010  року Standard&Poor's підвищило рейтинги України за зобов'язаннями в іноземній валюті з рівня CCC+/C до рівня B-/C і зобов'язаннями у національній валюті з рівня B-/C до рівня B/B.

Цього ж дня Moody's відкликало негативні й дефолтні рейтинги НАК "Нафтогаз України".

17 березня 2010 року Міжнародне рейтингове агентство Fitch поліпшило прогноз рейтингів України з "негативного" до "стабільного", а наступного дня поліпшило прогноз дев'яти українських банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: