Без подорожчання газу для населення грошей МВФ не буде?

Середа, 31 березня 2010, 10:15

Нових умов для отримання коштів МВФ Україні не висуває, але щоб виконати попередні треба збільшувати тарифи на газ для населення.

Про це заявила народний депутат від фракції НУНС, заступник голови парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна в інтерв'ю Радіо "Свобода".

Вона констатувала, що "уряду вкрай потрібні гроші", бюджет "залишився порожнім" і поки що "не дуже і наповнюється".

"Тому у мене єдине враження, що уряд затягує процес, не проявляючи готовності до реальних реформ", - заявила Ляпіна.

Реклама:

За її словами, "зараз МВФ не висуває ніяких нових умов" для надання Україні чергового траншу кредиту, крім озвучених раніше.

"Йдеться про більш-менш збалансований бюджет. Вони визнають необхідність дефіциту, і навіть м'якше, ніж раніше, ставляться до нього. Уряд може виторгувати можливість дефіциту на рівні 4-5%", - сказала депутат від НУНС.

"Однак, вони наполягають, щоб уряд хоч якимось чином показав, як він буде закривати "чорні діри" української економіки. А саме, дефіцит пенсійного фонду та дефіцит "Нафтогазу". Це умови зовсім не нові, ми їх уже чули та знали", - зазначила Ляпіна.

"Попередній уряд нічого не зробив щодо цього. Поки що я не бачу готовності нового уряду щось робити. Вони вже зробили низку заяв, які унеможливлюють зрозумілу відповідь на питання, у який спосіб вони планують закривати цей дефіцит", - додала вона.

За словами Ляпіної, збільшення тарифів на газ для населення та ПЕК - це питання "Нафтогазу" на сьогодні.

"Якщо ми не даємо відповідь, як закривати дефіцит "Нафтогазу", то гроші МВФ не дасть. Що таке дефіцит "Нафтогазу"? Він складається із того, що НАК продає населенню та житлокомунгоспу газ дешевше, ніж купує у Росії", - сказала депутат.

Тому Ляпіна вважає, що задля отримання кредиту МВФ новому уряду доведеться збільшити тарифи на газ для населення.

"Я вважаю, що доведеться, оскільки не бачу іншого шляху покриття дефіциту", - сказала вона.

"Однак, уряд уже зробив низку заяв, що вони їх не будуть підвищувати. Тоді у мене запитання, звідки вони візьмуть гроші?", - поцікавилась депутат.

Як відомо, зараз у Києві перебуває місія МВФ, яка консультує українських урядовців із бюджетних питань.

Заступник голови адміністрації президента Ірина Акімова заявила, що МВФ може відновити виплату Україна позики вже за два місяці, за умови ухвалення бюджету-2010.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!