Світовий банк сказав, без чого не дасть грошей

Середа, 3 березня 2010, 19:20

Без успішної фіскальної політики Кабінету міністрів не вдасться залучити ані інвесторів, ані фінансової підтримки міжнародних структур

Так кажуть фахівці Світового банку, повідомляє українська служба ВВС.

Стверджують, що аби здолати кризу, урядові варто йти на жертви і вдаватися до реформування видатків.

За даними уряду, 2009 року загальний дефіцит бюджету не перевищив 3% ВВП. Натомість, за оцінками деяких економістів, ця цифра сягнула 10%, передає радіостанція.

Реклама:

На думку фахівців, серед першочергових завдань уряду задля стабілізації економіки - відновлення балансу державного бюджету.

Радіостанція наводить думку голова Всеукраїнського фонду підтримки реформ Віктора Пинзеник, що без цього жодні антикризові заходи недієві.

"Нема сенсу говорити про інвестиції чи про відновлення банківського сектору, якщо не відновлено ключовий баланс. Якщо не вирішити це питання, бюджет не зможе розв'язати жодної проблеми", - додає екс-міністр фінансів.

За словами Пинзеника, черговий транш кредиту МВФ український уряд повинен отримати лише після проведення низки реформ.

"Дуже важлива тут правильна позиція МВФ: гроші мають іти під реформи", - каже він.

У Мінфіні переконані, що для виходу з кризи необхідно зменшити показники загального дефіциту бюджету.

Водночас, за словами заступника міністра фінансів Олександра Савченка, темпи зменшення мають відповідати загальній економічній ситуації.

Савченко в матеріалі говорить, що можливості подолати дефіцит відомі.

"Бюджетний дефіцит нині залежить від двох чинників: адекватного підвищення цін на газ зі зменшенням його споживання і наведення порядку у соціальній сфері", - зазначає урядовець.

Заступник міністра прогнозує, що чергового траншу від МВФ варто очікувати у другій половині року - за умови, якщо буде виконана низка першочергових вимог, передає радіослужба.

Підвищення тарифів для населення та реформи у соціальній сфері підтримують і у Світовому банку. Там кажуть, що без успішної фіскальної політики українському урядові годі й розраховувати на залучення інвесторів.

"Якщо в таких складних умовах нема бюджету, спрямованого на зцілення економіки, а є лише "бюджет виживання", інвестори не вкладатимуть у жодну сферу", - застерігає старший економіст представництва Світового банку в Україні Пабло Сааведра.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!