"Газпром" планує позбутися посередників у експорті

Середа, 3 березня 2010, 11:52

"Газпром" розмірковує над реформуванням системи експорту газу, мета роботи - переведення центру прибутку зарубіжного бізнесу концерну до головної компанії.

Зробити це планується шляхом виключення необгрунтованих посередників з ланцюжка експорту російської сировини до Європи, повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на джерела в російському концерні.

Агентство нагадує, що у листопаді 2008 року керівництво експортного блоку потрапило під критику на засіданні правління. Іншим підрозділам "Газпрому" було запропоновано допомогти "відсталим".

На продовження цієї роботи фінансово-економічний департамент підготував "План заходів з удосконалення управління закордонним бізнесом".

Реклама:

Він передбачає "підготовку обгрунтування існуючих схем реалізації газу з метою прийняття рішення про доцільність використання компаній-посередників".

Також планується провести оцінку обгрунтованості величини маржі посередників, оптимізувати систему репатріації прибутку.

Питання про визначення посередників, що підлягають вилученню, є непростим, адже часто вони є не тільки чистими перепродувачами газу, але і беруть участь у розвитку газифікації на ринках збуту.

"Можна і E. ON Ruhrgas визнати посередником", - пожартував один із співрозмовників агентства.

Наразі вирішено розуміти під такими посередниками тих, хто купує і продає газ в одній і тій же точці, інформує "Интерфакс".

На думку ряду топ-менеджерів "Газпрому", "ситуація, яка складається на традиційних для ВАТ "Газпром" зовнішніх ринках збуту вимагає активізувати діяльність щодо оптимізації витрат на маркетинг".

"Система збуту продукції товариства нині складається з багаторівневої структури дочірніх і внучатих товариств та організацій, діяльність яких не завжди прозора, а механізми контролю за утворенням і використанням ними накопичених активів і прибутку не завжди ефективні", - передав точку зору одного з керівників монополії співрозмовник агентства.

У числі пропозицій щодо реформування експортного блоку прозвучала і революційна ідея - створити у "Газпромі" новий департамент - з торгівлі на зовнішніх ринках - на базі існуючого департаменту зовнішньоекономічної діяльності та ТОВ "Газпром експорт".

Посередники - торгові спільні підприємства "Газпрому" з учасниками місцевих ринків - присутні в схемі реалізації великої кількості країн Європи.

Це Wingas (Німеччина та інші країни Європи), GWH (Австрія), Promgas (Італія), Prometheus gas (Греція), Panrusgaz (Угорщина), "Овергаз Інк" (Болгарія), "Югоросгаз" (Сербія), Gasum (Фінляндія).

2009 року в експортному блоці "Газпрому" вже була проведена значна корпоративна оптимізація - була в значною мірою спрощена структура групи Gazprom Germania.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!