З початку року Україну залучила 1,6 мільярда інвестицій

Понеділок, 29 березня 2010, 20:52

Ситуація на валютному ринку за останній місяць демонструє стабільний "позитив" навіть без присутності на ринку регулятора.

Про це розповів керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Цьому, за його словами, сприяє і відновлення довіри населення, яке розпочинає повертати готівкову валюту в банки, і продаж експортерами своєї виручки, і прихід іноземних інвестицій нерезидентів, які з початку року завели в Україну валюти на 1,6 млрд. доларів.

За даними Литвицького, у березні 2010 року Нацбанк купив на міжбанку 1,372 млрд. доларів, а з початку року - 1,473 млрд. доларів. При цьому регулятор у березні 2010 року поповнив свої золотовалютні резерви на 600 млн. доларів.

29 березня 2010 року золото-валютний запас становив 24,82 мільярда доларів.

Реклама:

У НБУ розраховують, що зможуть наростити резерви до 25 мільярдів уже в березні 2010 року.

"Говорити про те, що НБУ купує валюту на міжбанку і, таким чином, веде політику фіксованого курсу, не коректно. Це зовсім не так - адже ми викуповуємо надлишкову пропозицію валюти, а не тому, що хочемо просто зафіксувати курс, і не дати гривні більше зміцнитися", - запевняє Литвицький.

Крім того, оскільки економіка пішла в плюс, сказав він, ринок потребує грошей, "а ми їх даємо".

"Можна також стверджувати, що і без нашої участі на міжбанку курс практично не змінюється - коливання складають буквально соті-тисячні копійки", - розказав банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!