"Енергоатом" завдасть державі понад два мільярди збитків?

Понеділок, 29 березня 2010, 18:55

"Енергоатом" планує завдати майже 2,4 мільярди збитків бюджету України.

Про це йдеться у зверненні Національного екологічного центру.

За словами екологів, відтепер майже щороку в Україні закінчуватиметься термін експлуатації одного з ядерних енергоблоків, тож до 2020 року вичерпаються проектні терміни експлуатації 12 із 15 з них.

"2010 року має бути прийняте рішення про зупинку або продовження роботи першого блоку Рівненської АЕС. Процес виводу з експлуатації ядерних енергоблоків потребує фінансових ресурсів, яких уряд не має", - стверджують у центрі.

Реклама:

Натомість стверджують, що Мінпаливенерго бачить вихід у продовженні експлуатації старих енергоблоків, що обґрунтовується потребою накопичення атомними електростанціями коштів на процес зупинки і виводу їх з експлуатації.

Представники центру оперують цифрами "НАЕК "Енергоатом", нібито річний прибуток блоку №1 РАЕС становить 0,48 млн. дол.

"Енергоатом" планує подовжити термін експлуатації енергоблоків максимум на 15 років. За цей період блок принесе компанії прибутку 7,2 млн. дол.", - вирахували у центрі.

При цьому, за повідомленням Мінпаливенерго, на продовження експлуатації потрібно понад 300 мільйонів доларів, кажуть екологи і вважають, що доцільності в продовженні терміну експлуатації немає.

"Витративши 300 млн. доларів і заробивши лише 7,2 млн. доларів, атомна галузь лише цим проектом нанесе збитків економіці на 292,8 млн. доларів", - стверджують вони.

Більш того, ця цифра, за їхніми даними, не враховує жодних додаткових витрат, які нестиме "Енергоатом" - збільшення майже в півтора рази відпрацьованого ядерного палива і інших радіоактивних відходів, збільшення в майбутньому вартості "свіжого" ядерного палива.

"Продовження роботи старих ядерних реакторів не вирішить проблем в українській енергетиці, а лише створить нові", - запевняють у зверненні.

Серед негативних наслідків називається збільшення кількості радіоактивних відходів, підвищення ймовірності ядерної аварії, загроза енергетичній безпеці, економічні збитки, погіршення довкілля навколо АЕС.

"Натомість, економічно доцільніше та безпечніше поступове виведення з експлуатації небезпечних об'єктів атомної енергетики", - зазначає прес-служба центру.

Кошти, які витрачалися для їхньої підтримки, пропонують спрямувати на підвищення енергоефективності промисловості й житлового господарства, а також на розвиток дешевших джерел енергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: