Греція готується випустити облігації

Понеділок, 29 березня 2010, 10:14

Греція почне на цього тижня розміщення облігацій на кілька мільярдів євро, протестувавши довіру ринків до політики уряду країни і узгодженому країнами ЄС механізму допомоги Афінам.

Про це пише видання Financial Times.

"Ми хотіли б повернутися на ринок до кінця березня", - сказав газеті голова агентства з управління держборгом Петрос Хрістодоулу, уточнивши, що Афіни хотіли б позичити на облігаційному ринку близько 5 млрд. євро.

Як повідомлялося. 25 березня країни єврозони погодили механізм допомоги Греції, який може бути задіяний у разі потреби.

Реклама:

Грецький прем'єр Георгіос Папрандреу привітав угоду і відзначив, що Афіни сподіваються, що використовувати ці гроші їм не буде потрібно.

"Ми сподіваємося, що не доведеться просити (гроші), бо ми виконуємо нашу роботу", - сказав він.

Греція, як очікується, випустить три- або семирічні облігації, а потім розмістить аналогічний випуск в квітні.

Всього протягом місяця Греції необхідно залучити 10 млрд. євро, щоб рефінансувати борги.

У той же час рівень відсоткових ставок за грецькими паперами навряд чи швидко впаде.

Погоджений в Брюсселі механізм екстреної фінансової допомоги Греції є своєрідним "страховим полісом".

План передбачає виділення в разі потреби кредитів Греції на двосторонній основі, на ринкових умовах і разом з фінансуванням з боку МВФ, на яке, як очікується, припаде близько третини від загального обсягу фінансового пакету, який може скласти понад 20 млрд. євро.

За наполяганням Берліна до угоди включено пункт, згідно з яким фінансування Греції не буде включати в себе будь-якого елементу субсидій і буде зроблено тільки в разі гострої необхідності.

Рішення щодо країни єврозони має змусити ринки припинити спекулювати з приводу великого боргу Греції і пом'якшити умови його рефінансування.

Афіни останнім часом говорили про те, що пропоновані грецькому уряду зараз на ринку ставки кредитування, які складають більше 6%, є неприйнятними.

Курс євро завдяки рішенням саміту ЄС зміцнився до долара в п'ятницю на 1% і досяг 1,3408 долара і продовжує зростати у понеділок. За підсумками минулого тижня європейська валюта втратила 0,9%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: