Білорусь подала позов на Росію через нафту

П'ятниця, 26 березня 2010, 19:45

Білорусь подала позов на Росію до економічного суду СНД, який виконує функції суду ЄврАзЕС, із приводу нафтових мит.

Про це йдеться в офіційному повідомленні міністерства юстиції Білорусі, повідомляє агентство "Українські новини".

Позов стосується правомірності стягнення вивізних мит на продукти переробки нафти й нафтохімічної сировини, що постачаються з Росії.

Відповідно до повідомлення, застосування вивізних мит на нафтопродукти "серйозно ускладнило, а за окремими позиціями - призвело до повного припинення поставок таких нафтопродуктів на нафтохімічні підприємства Республіки Білорусь".

Реклама:

Таким чином, на думку білоруського Мін'юсту, неправомірна вимога сплати експортного мита негативно впливає на процеси поглиблення економічного співробітництва між суб'єктами господарювання двох країн, що "підриває базовий принцип добросусідства".

Як відомо, наприкінці січня 2010 року Росія і Білорусь підписали пакет документів про постачання нафти, згідно яким Росія цього року поставить Білорусі безмитно 6,3 млн тонн нафти із загальних поставок в 21,5 млн. тонн.

У свою чергу, Мінськ на 11% підняв тариф на транзит нафти.

Відомо також, що на початку березня 2010 року в державному митному комітеті Білорусі заявили, що Росія затягує виконання домовленостей щодо безмитних поставок нафтопродуктів, і зажадали скасувати мита при поставках російських нафтопродуктів.

Як повідомлялося, у січні 2010 року у тривала затяжна суперечка Білорусі та Росії стосовно умов нафтопостачання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: