"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" забрав собі чверть усього відшкодованого 2009 року ПДВ

П'ятниця, 26 березня 2010, 14:44

За підсумками 2009 року на НАК "Нафтогаз України" припадало близько 25% загального обсягу відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).

Про це заявила заступник генерального прокурора Тетяна Корнякова, виступаючи на розширеній колегії Генпрокуратури, повідомляє агентство "УНІАН".

"У 2009 році НАК "Нафтогаз України" відшкодовано ПДВ на суму 8 млрд. гривень, а за два місяці 2010 року ще 900 млн. гривень відшкодування. Якщо врахувати, що всім підприємствам України 2009 року було відшкодовано 34,5 млрд. гривень, то "Нафтогаз" одержав близько 25% усієї суми ПДВ до відшкодування", - сказала вона.

"Таким же чином одержували відшкодування і зернотрейдери, яким у 2009 році відшкодовано 3,5 млрд. гривень ПДВ, зокрема "Нібулон" - 720 млн. гривень, "Кернел-Тейд" - 380 млн. гривень, Cargill - 360 млн. гривень", - додала Корнякова.

Реклама:

Так, за її словами, 2009 року мала місце вибіркова виплата відшкодувань ПДВ суб`єктам госпдіяльності з боку ДПАУ.

"Якщо в 2009 році підприємства харчової промисловості сплатили до Держбюджету 6 млрд. гривень податку, а одержали ПДВ всього 380 млн. гривень, при цьому для порівняння: підприємства АПК, наші зернотрейдери, сплатили до Держбюджету 500 млн. гривень, але одержали 3,5 млрд. гривень відшкодування. Який бюджет це витримає?", - наголосила заступник генпрокурора.

За її словами, податкова політика 2009 уряду призвела до значного дефіциту державного бюджету, який покривався за рахунок запозичень.

При цьому однією з основних проблем у податковій сфері було саме адміністрування і відшкодування ПДВ.

Так відшкодування ПДВ, за словами Корнякової, проводилося ДПАУ на свій розсуд.

"Парламент не створив надійного механізму сплати ПДВ і відшкодування його з Держбюджету, а Кабмін не мав власної податкової політики з цього питання. Як наслідок, ПДВ відшкодовувався не в автоматичному режимі, а на особистий розсуд уряду і ДПАУ", - підкреслила вона.

Також Корнякова повідомила, що одним із результатів такої ситуації в податковій сфері стало прийняття Кабміном постанови, згідно з якою відшкодування ПДВ проводилося не грошовими коштами, а сільгосппродукцією.

"З Аграрного фонду підприємства одержували зерно та борошно і, таким чином, їм було виплачено 2 млрд. гривень, не грошима, як годиться згідно із законом, а зерном" - зазначила Корнякова.

За її словами, Генпрокуратура опротестувала цю постанову уряду в судових органах, і зараз проходить розгляд цього питання.

В цілому Корнякова зазначила, що заборгованість з відшкодування ПДВ за 2009 рік збільшилася більш ніж у 5 разів - до понад 16 млрд. гривень

У Генпрокуратурі вважають, що зростання обсягів заборгованості з відшкодування податку частково було викликане політикою ДПАУ, спрямованою на мінімізацію виплат з держбюджету, що привело до ситуації, коли підприємства просто не включалися в реєстр до виплати відшкодування.

"ДПАУ, прийнявши на себе повноваження щодо остаточного визначення законності всіх відшкодувань на суму понад 100 тис. гривень, безпідставно роками не включала в реєстри, які подаються в Держказначейство, 1 886 підприємств і не повернула їм 11 млрд. гривень ПДВ", - повідомила Корнякова.

Вона зазначила, що Гепрокуратурою до 10 квітня буде проведена перевірка за кожним таким випадком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!