Кінах: "Південний потік" ще можна зупинити

П'ятниця, 26 березня 2010, 13:18

Україні потрібно чітко визначити свою енергетичну стратегію, в основі якої повинно бути зниження залежності від постачання енергоносіїв, від зовнішньоекономічної і політичної кон'юнктури, включаючи російську.

Про це заявив депутат Верховної ради від Партії регіонів, колишній прем'єр-міністр Анатолій Кінах в ефірі Радіо "Свобода".

"Це повинно бути основою наших дій, із одночасним підсиленням на внутрішньому просторі політики енергоефективності, енергозбереження, модернізації економіки", - наголосив він.

За словами Кінаха, українська газотранспортна система найближчими роками, "щонайменше 5-7 років", залишатиметься основною в постачанні енергоносіїв до Європи.

Реклама:

"Близько 70% енергоносіїв, природного газу до Європи надходить через територію України. Нам необхідно зробити все, щоб підсилити рівень енергетичної безпеки України, знайти баланс інтересів між постачальниками - Росія, Середня Азія - і споживачами в Європі", - зазначив він.

"Однозначно, тут потрібно шукати шляхи завантаження газотранспортної системи", - наголосив Кінах.

Щодо "Північного" і "Південного" потоків, які Росія будує в обхід України, депутат зазначив: "Щодо "Північного потоку", за висновками експертів, ситуація приймає незворотній характер. Він буде збудований. А щодо "Південного" ще є шанс зупинити, з тим, щоб ефективно використовувати газотранспортну систему України".

"Однозначно, ніяких поступок, які порушують національні інтереси України, в цих питаннях бути не може. Повинна бути чітка, системна дискусія, формування рівноправних, прозорих умов співпраці на енергетичному просторі", - наголосив Кінах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!