"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк поділиться повноваженнями з Фондом гарантування вкладів

П'ятниця, 26 березня 2010, 09:47

Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) готується прийняти на себе частину функцій Національного банку.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на заступника голови НБУ Василя Пасічника.

Зокрема Фонду планується передати повноваження щодо введення тимчасових адміністрацій в проблемні банки, надання їм фінансової допомоги, а також ліквідації банків.

За словами Пасічника, передбачається, що Фонд зможе тимчасово викуповувати акції проблемних банків, розміщувати в них депозит або видавати рефінансування.

Реклама:

"Джерела наповнення Фонду будуть дещо змінюватися, зокрема буде кредитування з боку НБУ", - зазначив він.

Контроль над використанням виділених банкам коштів будуть здійснювати співробітники Фонду.

"Функції ліквідації банків також будуть перекладені на Фонд, оскільки це той орган, який не зацікавлений у тому, щоб затягувати процедуру або нераціонально її вести. Це найбільш радикально налаштована структура по відношенню до ліквідації банків ", - пояснює чиновник.

Поки в НБУ питання про реформування департаментів, які відають справами тимчасових адміністрацій та ліквідацій, не піднімалося.

У той же час у ФГВФО вже готуються до змін.

За даними видання, цими реформами у Фонді буде займатися президент Об'єднання кредитних спілок "Програма захисту вкладів" Андрій Оленчик, який 19 березня був призначений на посаду заступника директора-розпорядника, члена виконавчої дирекції Фонду.

"Він буде координувати заходи щодо проведення комплексної реформи діяльності Фонду, яка буде здійснюватися у партнерстві з Кабміном, НБУ, парламентським комітетом з питань фінансів і банківської діяльності, Світовим банком та USAID", - повідомило джерело видання у ФГВФО.

Право передачі Нацбанком частини своїх повноважень Фонду законодавчо поки не закріплене, проте законопроект, який регламентує цей процес, зараз знаходиться на доопрацюванні і повинен бути прийнятий до середини літа.

"Зараз цей законопроект переробляється по-новому, і до кінця квітня він повинен бути готовий. Сподіваємося, що до кінця червня - до початку липня Верховна рада змилостивиться і прийме цей закон", - говорить Пасічник.

Фонд гарантування вкладів фізосіб наразі виконує функції держуправління у сфері гарантування вкладів фізосіб.

Органами управління Фонду є адміністративна рада та виконавча дирекція.

Адміністративна рада складається з п'яти чоловік - двох представників Кабміну, двох - Нацбанку і одного - асоціації банків.

Виконавчу дирекцію призначає адміністративна рада, очолює її директор-розпорядник Фонду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: