Росія готова обговорювати ціну газу для України

Четвер, 25 березня 2010, 20:49

Росія готова обговорювати зміну ціни на газ для України.

Про це заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін після переговорів зі своїм українським колегою Миколою Азаровим, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми домовилися, що у нас немає закритих тем. Буде правильно, якщо ми будемо розглядати наші відносини в комплексі. Зараз ми ці переговори будемо проводити", - сказав він.

До чого вони дійдуть, прем'єр пообіцяв поговорити пізніше

"Вважаю, що й надалі слід вибудовувати відносини в газовій сфері на основі чітких правових принципів і суворого дотримання всіх відомих домовленостей", - додав Путін.

Реклама:

Прем'єр-міністр відзначив, що це дозволить забезпечити стабільну, безперебійну роботу всієї газотранспортної системи. У тому числі транзит до Європи та постачання газом українців.

Глава уряду РФ звернув увагу, що Росія "усередині країни переходить на європейські принципи ціноутворення для споживачів", при цьому відзначив, що робиться це акуратно і поступово.

"Ми з усіма нашими партнерами, у тому числі з Білоруссю, переходимо на цю ж форму утворення ціни, на таку ж, як і для України. Різниця в тому, що для Білорусії ми встановили поетапний перехід протягом декількох років. До речі, для України ми встановили такий же перехідний період", - додав Путін.

Пояснював він і різницю між вартістю газу для Білорусії та для інших споживачів.

"Чому Білорусь газ на третину отримує дешевше? Бо з нею ми будуємо Союзну державу і Митний союз. І в нас між Білоруссю і Росією встановлено правило, за яким ми не стягуємо вивізне мито на газ - 30%. От вам і різниця в ціні".

Разом з тим глава уряду відзначив: "Ось вам і інтерес з точки зору інтеграції на пострадянському просторі, в даному випадку - між Росією і Україною".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: