Білорусь через нафтові мита потягла Росію до суду

Четвер, 25 березня 2010, 12:01

Міністерство юстиції Білорусі звернулося із позовною заявою до Економічного суду СНД, що виконує функції суду ЄврАзЕС.

Позовна заява стосується правомірності стягування вивізних митних зборів на продукти переробки нафти і нафтохімічну сировину, які поставляються з Росії до Білорусі, повідомляє агентство "БЕЛТА".

У білоруському Мін'юсті відзначили, що з 1 січня 2010 року продукти переробки нафти, в тому числі нафтохімічна сировина, які поставляються до Білорусі з Росії, обкладаються вивізним митом.

"На неодноразові звернення білоруської сторони за поясненням правових підстав подібних дій виразних відповідей від російської сторони донині не отримано", - сказано в повідомленні.

Реклама:

Між тим застосування вивізних митних зборів на продукти переробки нафти, що використовуються в якості хімічної сировини у безперервних виробничих процесах, серйозно ускладнило, а за окремими позиціями - призвело до повного припинення постачань таких нафтопродуктів на нафтохімічні підприємства Білорусі.

"По суті, це означає загрозу повної зупинки роботи низки найбільших підприємств нафтохімічного комплексу Білорусі, що мають тісні коопераційні зв'язки, в тому числі і з аналогічними підприємствами Росії", - констатували в прес-службі Мін'юсту.

Білорусь є єдиною державою - учасницею Митного союзу, щодо якої Росія застосовує цей підхід.

У Мін'юсті додали, що питання про правомірність і законність подібних дій російської сторони неодноразово ставало предметом переговорів і консультацій на всіх рівнях і у всіх форматах.

У цій ситуації білоруська сторона не бачить іншого способу захисту своїх законних прав та інтересів, окрім звернення до міжнародних судових інстанцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: