Курс євро стабілізувався, єна - зміцнилася

Четвер, 25 березня 2010, 09:47

Курс євро до долара стабілізувався з ранку в четвер після обвалу до мінімуму за 10 місяців, викликаного погіршенням кредитних рейтингів Португалії.

Єна зміцнилася в парі з доларом після падіння до мінімуму 10 тижнів, оскільки інвестори користуються зниженням її вартості для збільшення вкладень у японську нацвалюту, повідомляє агентство Bloomberg.

Євро коштував 1,3321 долара на 8:10 у четвер у порівнянні з 1,3315 долара на закриття торгів у середу.

Курс євро до єни знизився до цього часу до 122,68 єни проти 122,89 єни за підсумками попередньої сесії.

Реклама:

Вартість долара в парі з японською нацвалютою опустилася до 92,05 єни проти 92,30 єни напередодні.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило рейтинги Португалії до "АА-" з "АА", відзначивши погіршення її кредитоспроможності, прогноз рейтингів - "негативний".

Дефіцит бюджету Португалії в 2009 році склав 9,3% ВВП, тоді як країни-члени єврозони повинні обмежувати дефіцит 3% ВВП.

Тим часом аналітики UBS Investment Bank заявили, що Греція, на їхню думку, "в якийсь момент все-таки зіткнеться з дефолтом", і нездатність ЄС вжити заходів у відповідь на цю загрозу негативно позначиться на курсі євро.

"Побоювання щодо проблем деяких країн ЄС з суверенними рейтингами продовжують тяжіти над євро. Євросоюз, схоже, не в змозі вирішити свої проблеми самостійно, що підриває довіру до валюти регіону", - вважає старший економіст Japan Research Institute Ltd. Такесі Макіта.

Тим часом, за словами члена виконавчої ради Європейського центрального банку (ЄЦБ) Лоренцо Біні Смаги, звернення за допомогою до Міжнародного валютного фонду буде "руйнівним для стабільності євро, оскільки продемонструє, що Європа не може навести лад у власному домі".

"У євро буде імідж валюти, яка може вижити тільки завдяки зовнішній підтримці з боку міжнародної організації", - відзначив член ради ЄЦБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!