Акімова не хоче повернення ВЕЗів

Середа, 24 березня 2010, 15:17

Заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова виступає проти відновлення роботи вільних економічних зон (ВЕЗ) на території України.

Про це вона заявила у коментарі агентству "УНІАН".

"Я б цього не робила", - сказала вона.

Заступник глави Адміністрації президента також відзначила, що навіть теоретично список регіонів, в яких може бути відновлена робота ВЕЗ, не розглядався.

Реклама:

"Моє переконання, що питання вільних економічних зон у тій постановці, в якій воно порушувалося раніше, навряд чи взагалі варто ставити на розгляд зараз", - додала вона.

При цьому, на думку Акімової, Україна має стати єдиною вільною економічною зоною, без виключень і обмежень.

"Поліпшення інвестиційного клімату в Україні в цілому - це єдиний варіант для забезпечення залучення інвестицій, як внутрішніх, так і зовнішніх. Минулий досвід свідчить, що з точковими ВЕЗ пов`язані величезні корупційні ризики і викривлення конкурентного середовища. Тому треба бути дуже акуратними і не повторювати старих помилок", - підкреслила вона.

Заступник глави АП також переконана, що у питанні підвищення інвестпривабливості регіонів України слід сфокусуватися на підвищенні ефективності роботи місцевих адміністрацій.

"Якщо міста і регіони хочуть, щоб їх люди жили краще, вони мають всебічно підтримувати роботу центральної влади із залучення інвестицій", - підсумувала Акімова.

Як повідомлялося, раніше голова Донецької обладміністрації Анатолій Близнюк заявив із посиланням на слова президента Віктора Януковича про те, що незабаром в Україні знову почне діяти закон про спеціальні економічні зони (ВЕЗ) і території пріоритетного розвитку (ТПР).

Як відомо, в Україні існує 11 спеціальних (вільних) економічних зон і 9 територій пріоритетного розвитку.

Закон "Про загальні принципи створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон" від 1992 року не містить граничних термінів дії ВЕЗ.

У результаті у 1998-1999 роках в Україні були створені ВЕЗ і ТПР з терміном дії 60 років.

Відповідно до законодавства, у 2007 році пільги з оподаткування при реалізації інвестиційних проектів суб`єктам ТПР і ВЕЗ не надавалися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: