2010 року долар коштуватиме 8 гривень - уряд

Середа, 24 березня 2010, 12:10

Уряд має намір закласти в проект державного бюджету на 2010 рік середньорічний грошовий курс 8 гривень за долар.

Про це з посиланням на ділову пресу повідомляє агентство "Українські новини".

Цей орієнтир та макропрогнози про ріст ВВП, темпи інфляції, приріст експорту ляжуть в основу проекту бюджету, який прем'єр Микола Азаров пообіцяв президентові Віктору Януковичу подати в парламент до 11 квітня 2010 року, йдеться у статті.

Член ради Національного банку Валерій Геєць підтверджує, що існує орієнтир 8 гривень за долар. Щоправда, він не виключає, що прогнозний показник може становити й 8,2 гривні за долар.

Реклама:

"Проте навіть коридор 8-8,2 гривні за долар істотно нижчий за оцінку, на основі якої параметри бюджету-2010 вираховувало Міністерство фінансів при уряді Юлії Тимошенко. У серпні-вересні 2009 року Мінфін прогнозував середньорічний обмінний курс 8,5-8,6 гривні за долар", - порівнює газета.

Зазначається, що Національний банк готовий до прогнозу Мінфіну.

"Справді спостерігається тенденція на зміцнення гривні, і ми, скуповуючи валюту на ринку, цю тенденцію підтримуємо", - зазначає перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.

Як відомо, в січні 2010 року Нацбанк вилучив з валютного ринку понад мільярд доларів, у лютому 2010 року - майже вдвічі менше, що призвело до подорожчання нацвалюти.

За даними Нацбанку, з 1 до 19 березня 2010 року курс гривні до долара на міжбанку підвищився на 0,12% до 7,97 гривні за долар., на готівковому ринку - на 0,14%, до восьми гривень за долар.

Однак Геєць вважає, що вираховувати доходи й видатки бюджету-2010 на основі курсу 8-8,2 гривні за долар, керуючись поточними тенденціями на валютному ринку, небезпечно.

"Будь-коли може початися зворотний процес: нерезиденти стануть "скидати" ОВДП і масово "тікати" із гривні у валюту. Ми на ці граблі вже наступали", - говорить Геєць.

Він вважає, що з боку уряду правильніше було б закласти в проект бюджету консервативний орієнтир, аж до 8,4-8,5 гривні за долар, щоб убезпечити себе від завищеної курсової оцінки і, як наслідок, недоємки в бюджеті.

Експерти додають, що головна небезпека девальвації гривні нижче за прогнозований рівень лежить у площині обслуговування держборгу.

"У першу чергу здешевлення нацвалюти порівняно з доларом позначиться на витратах на виплату боргів, потім на надходженнях у бюджет з імпорту", - вважає економіст інвесткомпанії "Драґон Капітал" Олена Бєлан.

Тому вона теж вважає, що плануючи бюджет, краще відштовхуватися від консервативного прогнозу обмінного курсу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!