"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Альтернативне паливо удвічі дешевше за російський газ

Середа, 24 березня 2010, 11:40

Україна може скоротити витрати на оплату імпортного газу за рахунок альтернативного твердого палива.

Так вважає голова Асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надеїн.

"Альтернативні види палива в Україні практично не використовуються і це пов'язане з тим, що держава не інвестує цю галузь. До того ж, немає ніяких механізмів регулювання цієї галузі, ринок розвивається сам", - стверджує експерт.

Він підкреслює, що українські виробники твердого альтернативного палива, які працюють в Україні, змушені працювати на енергоефективність країн Європи - 98% продукції експортується.

Реклама:

"Внутрішній ринок альтернативного твердого палива в Україні не розвинутий. Є тільки поодинокі випадки в Івано-Франківській області й в Луганській, де деякі приватні підприємства переобладнають газові котельні на альтернативне тверде паливо. А державні підприємства не хочуть цього робити" - зазначає Надеїн.

За його словами, кількість виробників твердого альтернативного палива в Україні складає приблизно 20 компаній, загальний обсяг експорту  - 100-150 тисяч тонн.

"При цьому Україна є одним з найбільших експортерів такого продукту до Європи на рівні з Канадою, США, Білорусією, Росією", - наголошує експерт.

Він стверджує, що порівняно з ціною на газ для населення, ціна на лаьтернативне твердее паливо є удвічі меншою.

"Сьогодні немає цілеспрямованої програми або державного інституту, який міг би займатися цим питанням. Створення відповідного механізму надасть змогу державі контролювати ринок альтернативного твердого палива і стимулювати місцевих виробників створенням внутрішніх ринків збуту", - підкреслює Надеїн.

На його думку, завдяки енергоефективності власні бюджети і місцеві можуть економити значні кошти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!