Нафтотрейдери прогнозують бензин по 8,5 гривні за літр

Вівторок, 23 березня 2010, 19:59

Зростання середньозваженої ціни нафтопродуктів і вартості нафти на світових ринках за останній місяць дозволяє прогнозувати коливання вартості бензину марки А-95 в Україні до кінця березня в межах 8,3-8,5 гривні за літр.

Такий прогноз висловили представники українських нафтотрейдерів у коментарі агентству "Інтерфакс - Україна".

Зокрема, фінансовий директор мережі АЗС "КЛО" Ігор Чернявський допускає подорожчання нафтопродуктів у країні у зв'язку зі зростанням на 6-10% цін на імпортне паливо, частка якого на українському ринку залишається значною.

За його словами, прогноз коридору коливань вартості бензину А-95 в Україні 8,3-8,5 гривні за літр справедливий за умови, що світовий ринок не зробить різкого повороту в бік зростання.

Реклама:

"Підвищення ціни сьогодні - це запізніла реакція. Ми. як учасники ринку, не можемо чекати довго, вже місяць ми працюємо на межі, і зараз просто зреагували на тенденцію світового підйому ціни", - сказав Чернявський, коментуючи підвищення вартості нафтопродуктів в Україні.

Гендиректор ТОВ "Параллель-М" Дмитро Кулик, у свою чергу, прогнозує зростання цін на нафтопродукти в найближчі 5-10 днів в тих областях, де станом на 18 березня значного подорожчання, не спостерігалося.

"Приміром, така тенденція буде в Донецькій, Луганській областях, Автономній Республіці Крим до рівня навколишніх областей", - уточнив він.

За його словами, подорожчання нафтопродуктів в Україні сталося через світове зростання нафтових котирувань у середньому на 7%.

Керівник прес-служби ПАО "Концерн Галнафтогаз" Олесь Пограничний вважає обгрунтованою вартість бензину А-95 на рівні 8,35-8,40 гривні за літр, дизельного палива - 7,30-7,35 гривні за літр.

Він вважає, що в короткостроковій перспективі передумов до подальшого значного зростання цін немає.

Як повідомлялося, роздрібні ціни на нафтопродукти в Україні, які залишалися стабільними останні кілька тижнів, за минулі вихідні зросли на 3-5% і досягли рівнів історичних максимумів.

Зокрема, вартість найбільш популярного бензину А-95 вперше істотно перевищила рівень 8 гривень за літр і досягла у столиці та на заході країни на великих мережевих заправках, не пов'язаних з групою "Приват", 8,3-8,35 гривні за літр. Дизельне пальне подорожчало в цих регіонах в середньому з 6,95 гривні за літр до 7,35 гривні за літр.

Мінпаливенерго планує винести питання щодо подорожчання пального на найближчий розгляд експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Кабінеті міністрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!