Німеччина не оплачуватиме російсько-український консорціум – дипломат

Вівторок, 23 березня 2010, 13:57

Німеччина пам'ятає негативний досвід зі створення газового консорціуму з Україною і Росією.

Про це заявив колишній посол Німеччини в Україні, нині радник Дойчебанку Дітмар Штюдеманн, передає "Радіо Свобода".

Радіо нагадує, що Німеччина була одним із трьох головних гравців у так і не здійсненому проекті зі створення газового консорціуму за участю Росії та України.

Відповідаючи на запитання, чи досі в Берліні серйозно обговорюють повторну ініціативу української сторони зі створення такого консорціуму, він сказав, що це залежить від української сторони.

Реклама:

Німець переконував у готовності його країни порушити це питання в контексті майбутнього візиту Президента Януковича до Берліна.

"Мушу визнати, що наш попередній досвід негативний. Зберігається чимала недовіра між можливими партнерами, а саме видобувачем газу, постачальником і стороною, яка використовує енергоресурси", - зізнався він.

Для ясності Штюдеманн радить спочатку вияснити, "що це за консорціум" -  ідеться про нові трубопроводи, чи про модернізацію існуючої ГТС, чи для управління системою, чи для фінансування?

"На початку тисячоліття ми врешті-решт відійшли від проекту, бо отримали відчуття, що Київ і Москва мають двосторонню угоду і запрошують німецьку сторону платити. Такий варіант неприйнятний", - розказав банкір.

Разом з тим, ідея про нейтралітет України на міжнародній арені виглядає, на погляд дипломата, наївною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: