"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ і Держфінпослуг відновлюють співпрацю

Понеділок, 22 березня 2010, 19:09

Національний банк і Держкомісія з регулювання ринків фінансових послуг відновлять дію меморандуму про співробітництво та координацію діяльності між органами, які здійснюють державне регулювання ринків фінпослуг, підписаного в 2003 році.

Про це повідомляється в прес-релізі Держфінпослуг.

Відповідні домовленості досягли голова комісії Віктор Суслов та голова НБУ Володимир Стельмах на зустрічі 22 березня 2010 року.

Як зазначається, сторони визнали потребу регулярного спілкування з метою оперативного реагування на проблемні питання діяльності сектору небанківських фінансових установ.

З цією метою, повідомляє прес-служба, прийнято рішення про оновлення механізму співпраці та координації діяльності між НБУ, Держфінпослуг, Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Реклама:

В ході зустрічі Суслов і Стельмах визнали необхідність регулярного спілкування з метою оперативного реагування на проблемні питання  діяльності сектора  небанківських фінансових установ.

"Прийняте рішення про оновлення механізму співпраці та координації  діяльності  між  НБУ, Держфінпослуг і ДКЦПФР шляхом відновлення дії Меморандуму про співпрацю та координацію діяльності між органами, який було підписано 2003 року", - зазначає пресс-служба.

Повідомляється, що обговорено низку питань регулювання діяльності фінансових установ. Зокрема, зважаючи на відсутність регулярних консультацій між НБУ і Держфінпослуг, Нацбанк видав Генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій одній із кредитних спілок.

"Держфінпослуг вважає неприпустимим надання кредитним спілкам Генеральних валютних ліцензій і  пропонує НБУ сприяти внесенню змін до нормативних актів стосовно недопущення здійснення операцій в іноземній валюті кредитними спілками", - наголошує прес-служба.

Як повідомляється, Стельмах погодився з пропозицією Держфінпослуг детально вивчити питання повернення коштів з депозитів недержавних пенсійних фондів і страхових компаній, які заморожені в проблемних банках.

Також він пообіцяв, що буде вивчена пропозиція Держфінпослуг щодо консолідації нагляду за небанківськими платіжними системами Нацбанком, ідеться в повідомленні.

Як зазначається, окремо розглядалося питання створення системи рефінансування кредитних спілок.

Раніше повідомлялося, що за підсумками наради у віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка Держфінпослуг підготувала проект розпорядження Кабміну "Про заходи щодо захисту інтересів вкладників кредитних спілок та підтримки ліквідності і платоспроможності кредитних спілок".

Згідно з цим проектом, передбачається підтримка ліквідності та платоспроможності кредитних спілок за рахунок коштів рефінансування НБУ.

Голова НБУ не погодився з пропозицією Держфінпослуг і висловив думку про недоречність створення окремої системи рефінансування для кредитних спілок.

В разі необхідності, на його думку, кредитні спілки можуть отримувати кредити з метою підтримки власної ліквідності в комерційних банках на загальних підставах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: