НБУ захищається в суді за падіння гривні

Понеділок, 22 березня 2010, 16:25

В Окружному адміністративному суді Києва почався розгляд позову, у якому міститься вимога фінансової відповідальності Національного банку за обвал гривні й подальший курсовий грабунок позичальників і вкладників.

Про це, повідомляє агентство "Українські новини".

Позивач, головний редактор ділового журналу  Дмитро Гонгальський, обґрунтовуючи позовну заяву, стверджує, що НБУ не виконав свого конституційного обов'язку - забезпечення стабільності національної грошової одиниці.

Він вимагає відшкодувати збитки, які виникли через збільшення виплат за доларовим кредитом.

Реклама:

Нацбанк не погодився з вимогами позивача, вважаючи, що Закон України "Про Національний банк України" не зобов'язує НБУ прив'язувати курс грошової одиниці України до якої-небудь іноземної валюти й жорстко фіксувати його кількісне значення.

"Внаслідок цього Нацбанк не має ніяких зобов'язань щодо встановлення на незмінному рівні офіційного курсу гривні до долара США", - повідомив НБУ у своєму запереченні проти позовної заяви.

Наприкінці 2008 року в Україні почалася девальвація національної валюти, яка виявилася в рази вищою, ніж у будь-якої іншої країни колишнього СРСР.

Девальвація, що досягла 60%, а в пікові дні грудня 2008 року всі 100%, призвела до колосальних витрат українських валютних позичальників, змушених купувати валюту за високим курсом для обслуговування кредитів.

Величезних збитків зазнали і вкладники, що відкрили депозити в гривні й були позбавлені можливості рятувати свої заощадження через дію мораторію НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!