У Світовому банку назвали завдання для української влади

Понеділок, 22 березня 2010, 11:41

Світовий банк вважає основними завданнями української влади стабілізацію державних фінансів, стимулювання приватних інвестицій і реформування фінансового сектора.

Про це сказано у статті директора СБ в Україні, Білорусі і Молдові Мартіна Райзера для "Інвестгазети", повідомляє агентство "Українські новини".

"Україна повинна вирішити три взаємозалежні завдання. Необхідно стабілізувати державні фінанси і відновити довіру до них... Необхідно стимулювати приватні інвестиції... Необхідно перебудувати фінансовий сектор", - сказано в статті.

Основними елементами стабілізації держфінансів Райзер назвав прийняття реалістичного державного бюджету на 2010 рік, прийняття нового закону про держзакупівлі, а також урегулювання проблеми невідшкодування державою податку на додану вартість.

Реклама:

Реалістичний держбюджет, на думку Райзера, має передбачати скорочення витрат, зокрема за рахунок реформування пенсійної системи, підвищення тарифів на енергоносії, ліквідації пільг із ПДВ і схем мінімізації податків.

Основними елементами стимулювання приватних інвестицій експерт назвав дерегуляцію економіки й стимулювання конкуренції.

"Україні варто націлитися, принаймні, на 30-відсоткове скорочення видів діяльності, які підлягають ліцензуванню, і ввести "регуляторну гільйотину" для усунення зайвих стандартів радянського періоду в контексті гармонізації з ЄС", - сказано в статті.

Основними елементами реформування фінансового сектора Райзер назвав вирішення проблеми безповоротних кредитів, відновлення довіри до сектора, посилення незалежності Національного банку.

СБ підкреслює, що нове керівництво країни має донести громадянам, що такі реформи в їхніх інтересах.

Проведення українською владою таких реформ, як переконаний Райзер, одержить підтримку з боку міжнародних партнерів України, зокрема з боку Світового банку.

Як повідомлялося, на початку березня Світовий банк рекомендував українській владі підвищити тарифи на газ і комунальні послуги удвічі в 2010 році, а також поступово збільшити пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!