Експерт: газотранспортний консорціум не буде ефективним

Понеділок, 22 березня 2010, 10:27

Директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар вважає хибними плани передачі в концесію газотранспортної системи, про які раніше заявив віце-прем'єр з ПЕК Андрій Клюєв.

Про це він заявив в інтерв'ю Deutsche Welle.

Гончар назвав заяву Клюєва "пропагандою ідеї консорціуму".

На його думку, якби ця ідея мала перспективу, то вона спрацювала б ще кілька років тому, коли уряд Януковича вперше намагався її реалізувати.

Реклама:

Гончар нагадав, що Росія завжди ставилася до консорціуму, як до інструменту управління українськими магістральними газогонами, але Україні навзаєм ніколи не давалися гарантії збільшення транзиту газу.

"Україна має ставити питання про створення консорціуму не лише на базі активів української ГТС, а й тих активів, через які реалізується газ на ринку Європейського союзу", - каже Гончар.

Аналітик нагадав, що в 2003-2004 роках в обмін на обіцянки збільшити транзит нафти через українську територію уряд Януковича і віце-прем'єр Клюєв вже погодилися на реверс нафтогону "Одеса-Броди". Транзит нафти тоді не збільшився, а навпаки - скоротився.

Подібного розвитку, на думку експерта, слід чекати й сьогодні від ідеї газотранспортного консорціуму, який не може бути ефективним в умовах світової економічної кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!