"Київстар" і МТС розвиватимуть 3G на своїх частотах

Понеділок, 22 березня 2010, 09:55

ЗАТ "Київстар GSM" і ЗАТ "Український мобільний зв'язок" (ТМ МТС) мають намір розвивати послуги "третього покоління" стандарту UMTS/HSDPA у діапазоні 900 МГц.

Таку позицію представники компаній представили на засіданні робочої групи із супроводу й реалізації Плану використання радіочастотного ресурсу в Україні, пише газета "Дело" із посиланням на прес-службу Національної комісії регулювання зв'язку (НКРЗ).

При цьому НКРЗ відзначає, що всі GSM-оператори висловилися за збереження за ними наявних частот у діапазоні 900 МГц для розвитку GSM-зв'язку.

Як повідомила НКРЗ, на засіданні робочої групи у п'ятницю "Київстар" запропонував розробити проект поетапного впровадження UMTS-900 операторами в окремих регіонах.

Реклама:

До того ж були прийняті рекомендації щодо одночасного використання технологій в одних смугах частот із застосуванням зменшених частотних проміжків між сусідніми GSM і UMTS-каналами.

Як відомо, використання діапазону 900 МГц для стандарту UMTS було схвалено Євросоюзом у 2009 році, а в листопаді 2009 року така можливість була реалізована оператором Orange Armenia.

Основна причина переходу в 900-й діапазон - брак радіочастотного ресурсу в традиційному для UMTS діапазоні 2100 МГц і більше охоплення території однієї базової станцією.

В Україні, де впровадження UMTS (крім проекту Utel ВАТ "Укртелеком") в діапазоні 2100 МГц вже кілька років блокується через зайнятість діапазону устаткуванням радіолокації спецкористувачів (ці частоти знаходяться у віданні Міноборони), для реалізації стандарту в інших частотах потрібне прийняття змін до закону про використання радіочастотного ресурсу про так звану "технологічною нейтральності", що дозволяє використання декількох технологій в одному діапазоні, зазначає видання.

До того ж смуги частот у діапазоні 900 МГц, наявні в операторів, розпорошені по спектру, що ускладнює формування єдиної смуги частот.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!