"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Під загрозою 90% ринку збуту українського ріпака

Вівторок, 2 березня 2010, 18:06

Нові вимоги до сировини для біопаливної промисловості в ЄС, які набирають чинності з липня 2010 року, можуть покласти край експорту ріпаку з України в ЄС.

Таку думку висловили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

За даними УКАБ, ЄС є одним з основних виробників та імпортерів біодизеля у світі. При цьому сировиною для виробництва біодизеля в Європі є рапсова, соєва та пальмова олія. 

Разом з тим, Україна експортує близько 90% свого ріпака саме до країн союзу.

2008-2009 маркетингового року експортувано у ЄС насіння ріпаку 2,64 млн. тонн на 1,35 млрд. доларів.

Найбільше до Нідерландів - 700 тис. тонн, Бельгії - 431 тис. тонн, Франції - 386 тис. тонн, до Польщі - 237 тис. тонн. 

Нова директива ЄС регулює, за словами експертів УКАБ, крім іншого, такі питання як скорочення викидів парникових газів від використання біопалива. 

"З 1 липня 2010 року всі експортери повинні представляти докази і документи для сертифікації сировини", - говорить президент УКАБ Алєкс Ліссітса.

Реклама:

Наслідки введення в дію директиви для АПК України, вважає Ліссітса, будуть непередбачувані - подорожчання продукції внаслідок сертифікації, втрати європейського ринку, зникнення ріпака з полів України.

"Для багатьох тисяч виробників ріпаку в Україні 1 липня 2010 р. може стати "чорним четвергом", тому що трейдери для експорту до Європи можуть вимагати відповідні сертифікати у виробників, про які ті й не чули", - каже фахівець. 

УКАБ, у свою чергу, звернувся до Міністерства аграрної політики України з проханням у терміновому порядку створити робочу групу з вивчення цього питання, щоб пом'якшити наслідки для аграрного сектора України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!