Польська компанія хоче купувати електроенергію в Україні

Вівторок, 2 березня 2010, 09:22

Польська компанія Zomar зацікавлена у відновленні постачань української електроенергії, але поки що не бачить такої можливості через дуже високу ціну закупівлі і низької ціни продажу в Польщі.

Про це заявив голова правління компанії Станіслав Адамяк, повідомляє агентство "УНІАН".

Він зазначив, що останнім часом ціни на електроенергію в Польщі за спотовими контрактами впали до приблизно 58 доларів за МВт/год, що рівнозначно закупівельним цінам в Україні.

Адамяк повідомив, що у вересні-листопаді 2009 року, коли Zomar відновив закупівлю електроенергії з України, вона коштувала близько 54 доларів, а ціни в Польщі були близько 69 доларів.

Реклама:

За його даними, витрати на доставку МВт/год складали близько 5 доларів.

Голова правління Zomar зазначив, що Україна в разі збереження високої ціни на свою електроенергію може втратити перспективний польський ринок, оскільки нинішні українські ціни вищі за німецькі.

Він також нагадав, що проблемою при закупівлі української електроенергії залишається практика, що не відповідає міжнародним стандартам, коли покупець має домовлятися про закупівлю електроенергії, не знаючи її ціни.

За словами Адамяка, Zomar може відновити закупівлю електроенергії з України в квітні-травні цього року в разі її конкурентоспроможної ціни.

Як повідомлялося, Україна з березня 2010 року припинила експорт електроенергії до Румунії, Угорщини і Словаччини.

Раніше, в грудні 2009 року, від закупівель відмовилася польська компанія Zomar, яка з вересня 2009 року відновила імпорт української електроенергії завдяки поліпшенню ринкових умов для її продажу в Польщі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: