Акімова вже побачила близький "технічний дефолт"

Вівторок, 2 березня 2010, 08:53

В Україні існує ситуація, "близька до технічного дефолту".

Про це заявила перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова в ефірі телеканалу ICTV.

"За міжнародними зобов'язаннями, незважаючи на те, що борги росли досить швидко, ситуація не виглядає такою драматичною. Я думаю, що питання міжнародного дефолту зараз не стоять. Інша справа - внутрішні борги", - сказала вона.

"Вільні гроші на рахунках казначейства зараз складають тільки 0,1 від обсягу зобов'язань, які потрібно проплачувати. Це означає, що порожня казна не може в нормальному режимі обслуговувати всі необхідні рахункові зобов'язання", - зазначила Акімова.

Реклама:

"Обсяги зобов'язань у нас десь 25-25,4 мільярда, а насправді на казначейських рахунках було тільки 2,5", - заявила перший заступник глави адміністрації президента.

За її словами, "це означає ситуацію, близьку до технічного дефолту".

"Це не означає неминучість дефолту, але це означає дуже високі ризики", - додала Акімова.

Також вона заявила: "У 2010 році продовжує наростати обсяг облігацій внутрішньої державної позики. Тобто уряд, який накопичив величезний борг, продовжує його збільшувати".

"Це небезпечно не тільки спустошенням казни. Це небезпечно не тільки тим, що Нацбанк знаходиться під пресингом і це може спровокувати інфляційний процес. Це дає вже результати по відсутності кредитних коштів в економіці", - пояснила Акімова.

"Виходить цікава ситуація: держава допомагала деяким банкам, у них накопичується вільна ліквідність, і куди вони вкладають? У зобов'язання внутрішньої позики уряду, а не в кредити", - зазначила вона.

Акімова заявила, що уряд - це "великий пилосос, який відсмоктує на себе бюджетні кошти, щоб закривати дірки в бюджеті, а реальній економіці не дає жити".

Як відомо, у п'ятницю Акімова заявляла, що проблема дефолту перед Україною не стоїть.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!