"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович може налагодити стосунки з Європою – експерт ЄС

П'ятниця, 19 березня 2010, 21:01

Прагнення Президента Віктора Януковича мати добрі стосунки з Росією може допомогти країнам Євросоюзу знайти спільний голос у стосунках із Україною.

Так вважає впливовий аналітик та новітній історик Ендрю Вілсон із Європейської ради міжнародних відносин, передає київське бюро "Радіо свобода".

"Коли європейська політика Києва буде схвалена з Кремля, європейські країни перестануть боятися образити Росію зближенням із Україною", - міркує він.

В сюжеті йдеться, що в час, коли в Україні проєвропейські сили побоюються згортання стосунків із Європою, деякі європейські аналітики вважають, що з Україною Януковича буде набагато легше мати справу.

Реклама:

"Для цього, однак, має бути одна передумова - уряд Януковича має бути ефективнішим, ніж попередні уряди", - попереджає Вілсон.

На думку британського дослідника, сприйняття, яке вже склалося щодо Януковича, не зміниться швидко, але в Європі вже були випадки, коли політики, від яких не чекали нічого доброго, врешті дивували скептиків.

"Пригадайте, як сприймали Александра Кваснєвського, коли його обрали президентом Польщі. Він був лівий, робив свою кар'єру за Ярузельського, тож праві представники "Солідарності" були налякані. А саме він привів Польщу до НАТО 1999 року та до ЄС 2004 року", - каже економіст.

Брюссель може, на думку Ендрю Вілсона, піти на тристоронню співпрацю в деяких питаннях, і погодитись включити Росію до вирішення таких застарілих проблем, як транспортування газу.

"Може бути корисно працювати у питанні газу разом із Україною та Росією. Також співпраця буде корисною в питанні міграції. Але у співпраці буде й таке, де інтереси не збігатимуться, як наприклад із угодою про вільну торгівлю з ЄС, яку Україна вже почала обговорювати", - каже він.

Між такими питаннями, застерігає аналітик, Україні доведеться вибирати.

Одним із найбільших випробувань для нової владної команди Ендрю Вілсон вважає підготовку до футбольної першості 2012 року, яку Україна прийматиме разом із Польщею.

"Дуже цікаво бачити, що призначено віце-прем'єр-міністра з Євро-2012. Україна відстає у підготовці змагання, тому те, що чиясь політична кар'єра залежатиме від успіху його роботи, а можливо, не лише його, але й цілого уряду, вселяє надію", - каже Вілсон.

Як відомо, Ендрю Вілсон - британський політолог, старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин, професор з історії України в Інституті слов'янських та східноєвропейських мов у Лондонському університеті.

Також він є експертом "європейської політики сусідства", володіє українською мовою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: