Україна терміново потребує оновлення закону про боротьбу з "брудними" грошима

П'ятниця, 19 березня 2010, 17:21

Державний комітет фінансового моніторингу чекає швидкого ухвалення Верховною радою нової редакції закону про боротьбу зі злочинними доходами.

Про це йдеться у відомчому прес-релізі.

На думку Держфінмоніторингу це дозволить країні повернутися до групи країн із повністю адекватною вимогам ФАТФ системою протидії відмиванню "брудних" грошей.

"Сподіваємося, що законопроект на найближчих пленарних засіданнях приймуть, чого чекає від України ФАТФ і Спеціальний комітет експертів Ради Європи з узаємної оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL).

У такому випадку ніякі санкції ФАТФ Україні й не загрожуватимуть, - вказується у прес-релізі.

У ньому наголошується, що відповідний законопроект вже підготовлений до другого читання.

"Він повністю відповідає міжнародній практиці формування національної системи боротьби з відмиванням брудних коштів", - підкреслює прес-служба.

"Після ухвалення закону і введення його в дію, буде потрібен якийсь час для його імплементації. Однак ми його пройдемо в максимально стислі терміни", - додає прес-служба Держфінмоніторингу.

У прес-релізі також уточнюється, що ФАТФ поділяє всі світові національної системи протидії легалізації доходів і фінансуванню тероризму на чотири групи.

Перша - країни, національні системи яких повністю відповідають вимогам, друга - законодавство яких має вади, третя - які мають стратегічні вади в системі боротьби з "брудними" грошима, четверта - які перебувають під особливим режимом санкцій.

Україна знаходиться у другій групі вже понад два роки. У ній разом із Україною знаходиться Азербайджан, Греція, Індонезія і Сирія.

У групі країн під особливим режимом санкцій поки що тільки Іран.

Як повідомлялося, ЗМІ поширили недостовірні відомості про включення України до "чорного списку" ФАТФ.

ФАТФ створена в липні 1989 року, об'єднує 34 країни. Україна перебувала в "чорному" списку ФАТФ із кінця 2002 до лютого 2004 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: