Думка експерта: Здешевити зовнішні запозичення для України може ухвалення бюджету та співпраця з МВФ

П'ятниця, 19 березня 2010, 15:02

Заступник міністра фінансів Андрій Кравець заявив, що політичну невизначеність Україна подолала, на що зразу відреагували міжнародні інвестори, оскільки кредитні дефолтні свопи за українськими цінними паперами звузилися більш як на 350 базових пунктів.

Він зазначив, що українські цінні папери зміцнилися вдвічі і сьогодні котирування єврооблігацій України становлять від 6%, а кошти для України на міжнародних ринках подешевшали, оскільки знизилися політичні ризики.

Як кажуть експерти, очікування інвесторів щодо подальшого зниження ризику країни і передбачають появу сигналів щодо стабілізації економічної ситуації і зниження саме економічних ризиків.

Так вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Україна Олександр Печерицин.

Реклама:

"Найближчими такими чинниками якраз і є бюджет-2010 та відновлення співпраці з МВФ, які можуть додатково знизити вартість зовнішніх запозичень для країни".

На запитання, скільки найбільше зможе залучити Україна, на яких умовах, на який час і з якою прибутковістю, фінансист відповів, що співвідношення державного боргу до ВВП знаходиться і в європейських країнах на рівні нижче середнього.

"Тому, навіть випуск в 2 млрд. дол. не зробить значного впливу на зростання боргів навантаження держави", - пояснив він.

Прибутковість, на погляд банкіра,  залежатиме від реалістичності бюджету та коментарів представників МФВ щодо оснонвих макроекономічних показників України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: