"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ готовий допомагати банкам, що видають кредити по 16% річних

П'ятниця, 19 березня 2010, 14:47

НБУ готовий взяти участь у фінансуванні державних житлових програм у вигляді рефінансування комерційних банків, що беруть участь в таких програмах, за ставкою рефінансування 12,25% при кінцевій ставці за кредитом банку-учасника 15-16% річних.

Про це повідомив голова НБУ Володимир Стельмах після наради з питань фінансування житлового будівництва на чолі з міністром регіонального розвитку та будівництва Володимира Яцуби та за участю представників банківського і будівельного секторів, пише газета "Дело".

"Нацбанк згоден (брати участь) в рефінансуванні всіх галузей, не виключаючи і будівництво ... Я назвав ставку (12,25%), за якою можуть рефінансуватися комерційні банки. У комерційного банку є ще додаткові витрати, тож вона (ставка за кредитом банку-учасника програми) може вийти на 15% і на 16%", - сказав він.

На нараді обговорювалися можливості і перспективи реалізації двох державних житлових програм - будівництва доступного житла та добудови житлових недобудов зі ступенем будівельної готовності від 50% і від 70%.

Реклама:

За словами Стельмаха, Нацбанк готовий брати участь у цих програмах через рефінансування банків, однак будівельникам необхідно розраховувати на кошти населення, які, на думку глави НБУ, повинні скласти близько 70% загального обсягу фінансування за цими програмами.

"Є у населення гроші. Ми перевіряли - є. 150 млрд. на руках у гривні і, шановні, 480 млрд. у доларах (ідеться про доларову масу у населення у гривневому еквіваленті) - і курс тут ні до чого", - сказав він, звертаючись до присутніх представників будівельної галузі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!