Євросоюз убезпечується від "газових" форс-мажорів

П'ятниця, 19 березня 2010, 13:25

Комісія з промисловості, досліджень та енергії Європейського парламенту у четвер прийняла звіт щодо безпеки постачання газу до ЄС.

52 голоси "за" і 1 "проти" - так проголосували за газовий документ, пише газета "Дело" із посиланням на польське видання Puls Biznesu.

Згідно з проектом розпорядження аварійний стан в Євросоюзі можна буде вводити, коли Єврокомісію про це попросить один із членів ЄС, або коли у регіоні поставки газу впадуть на 10% за день, або коли в масштабі всього Євросоюзу поставки газу знизяться на 20%.

При цьому збільшується роль Єврокомісії. Цей орган тепер буде мати повноваження вводити аварійне становище для всього Євросоюзу.

Реклама:

У кризових ситуаціях координувати роботу буде Високий представник у закордонній політиці. Також він буде проводити переговори у разі конфлікту з третіми країнами.

Розпорядження вводить також юридичні інструменти, які можна буде використовувати у випадку, коли ринкові механізми виявляться недостатніми. Ці інструменти будуть спрямовані на солідарність між країнами ЄС і на доступ до газових сховищ.

Також Євросоюз має намір зменшити час на реагування в кризових випадках: від тижня до 3-х днів.

Згідно з проектом розпорядження, Єврокомісія має приготувати превентивний план дій у всьому Євросоюзі. Він буде складатися з сценарію можливих газових криз, а також засобів і методів координації дій.

Якщо "аварійний стан" матиме геополітичну підставу, тоді будуть задіяна дипломатія всього Євросоюзу, включаючи представника з зовнішньої політики ЄС.

У цьому розпорядженні слід виділити такий момент: протягом 4-х років в економічно обгрунтованих випадках транзитні оператори зобов'язані створити інфраструктуру, яка дозволить постачати газ до двох напрямки (аверс і реверс). Також члени Євросоюзу не повинні будуть приймати такі рішення, які заважали б постачання газу на ринок ЄС.

Розпорядження також передбачає, що газопровід Nabucco буде підтримуватися Еврособзом політично і економічно. Цей газопровід сприймається як такий, що обмежує залежність ЄС від поставок із Росії.

Проект розпорядження повинен спочатку розглядатися Радою Європи.

Якщо Рада підтримає це розпорядження, то Європарламент прийме його в першому читанні. Якщо ж ні, то буде потрібно друге читання.

Крайній термін завершення роботи над проектом - осінь 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!