"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Cargill згортає роботу на українському зерновому ринку

П'ятниця, 19 березня 2010, 09:54

Один з найбільших транснаціональних гравців на ринку зернових - американська продовольча компанія Cargill - практично перестала працювати на ринку зерна України в поточному сезоні.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на голову торговельного департаменту компанії Вадима Мірошниченка.

"Ми не перестали купувати, але наша ціна була неконкурентна. У цьому сезоні вивеземо близько 300 тис. тонн зернових", - пояснив він.

Цей результат у чотири рази менше, ніж обсяг експорту Cargill в минулому сезоні і не дозволить увійти навіть у топ-10 експортерів зерна.

Реклама:

Основна причина згортання діяльності цієї компанії на зерновому ринку - борг держави з ПДВ. Суму заборгованості в компанії не оголошують, але за даними видання вона досягає 1 млрд. гривень.

У Cargill уточнюють, що скорочення діяльності стосується тільки зерна. У той же час інвестиції у вирощування і переробку олійних залишаться на колишньому рівні.

Проблеми транснаціональної компанії можуть обернутися для України міжнародним скандалом, зазначає видання.

Будучи найбільшою продовольчою компанією в США, Cargill знаходиться в зоні особливої уваги уряду цієї країни.

Крім того, інші американські бізнесмени, які працюють в Україні, вже поскаржилися на український уряд в МВФ і міністерство фінансів США.

А президент ділової ради "США - Україна" Морган Уїльямс додав, що борг України перед експортерами з ПДВ найближчим часом буде розглянуто на спільному засіданні СОТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: