На Східну Європу гряде енергетична криза - Світовий банк

Четвер, 18 березня 2010, 17:25

Впродовж наступних шести років регіони Східної Європи та Середньої Азії можуть зіткнутися з нестачею енергоресурсів.

Про це йдеться у звіті Світового банку щодо енергетичних перспектив, повідомляє агентство "Укрінформ".

Такого розвитку експерти чекають, якщо країни Східної Європи та Середньої Азії не вживатимуть швидких та радикальних заходів з модернізації власного енергетичного сектора.

"З одного боку, після 2011 року в регіоні можна очікувати відновлення динамічного зростання економіки. З іншого, таке зростання призведе до різкого збільшення попиту на енергію та енергоносії", - заявив директор департаменту банку з питань сталого розвитку Пітер Томсон.

Реклама:

За прогнозом банку, за 20 років попит на первинні енергоносії в регіоні зросте на 50%, а рівень споживання електроенергії, в свою чергу, збільшиться на 90%.

"Енерговитратна промисловість поряд із виснаженою інфраструктурою та застарілим виробництвом енергії можуть перетворити більшість країн регіону в імпортерів енергії вже до 2030 року", - навів дані Томсон.

За словами Томсона, щоб переломити тенденцію, регіону треба залучити величезні інвестиції в енергетичну галузь.

Відповідно до прогнозу Світового банку, тільки для розробки нових родовищ первинних енергоносіїв - нафти, газу та вугілля, - регіону треба хоча б 1,3 трильйона доларів.

Крім того, протягом наступних 20-25 років для модернізації та розвитку енергетичної інфраструктури країнам регіону необхідно віднайти ще хоч півтора трильйони доларів, і ще півмільярда - на модернізацію системи центрального опалення.

Доповідь містить висновок, що країни регіону не зможуть за рахунок внутрішніх резервів виділити більше трьох трильйонів доларів, тож залучення міжнародних інвестицій у цей сектор надає, за їхнім висновком, чи не єдину можливість уникнути кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!