"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пинзеник: тепер домовитися з МВФ буде важче

Четвер, 18 березня 2010, 14:50

Міжнародний валютний фонд не буде настільки ж прихильним до уряду Миколи Азарова, як 2009 року до Кабінету міністрів Юлії Тимошенко.

Таку думку висловив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник у інтерв'ю тижневику "Коментарі:".

За його словами, торік МВФ діяв з огляду на світові обставини, а не на особистість.

"Ситуація у світі була дуже хисткою і те, що відбувалося в Україні, могло стати серйозним подразником для нової хвилі банківської кризи в Центральній Європі. У цій ситуації дешевше було дати Україні гроші, ніж згодом витратити на порядок більше коштів на порятунок банків", - розповів Пинзеник.

Реклама:

На думку екс-міністра фінансів, зараз ситуація інша - банківський сектор у світі в кращому стані - а відтак, гроші Україні надаватимуть тільки після того, як кредитори переконаються, що позичальник зможе їх повернути.

Пинзеник також висловив припущення, що МВФ відкоригує програму співпраці з українським урядом.

"Посиляться вимоги до нашої країни з урахуванням нових економічних реалій: зростання зовнішнього боргу, величезний бюджетний дефіцит ... Швидше за все, посуворішають деякі вимоги до дефіциту всіх публічних коштів, включаючи касові розриви "Нафтогазу" і Пенсійного фонду", - сказав він.

Ці ж фактори, на думку Пинзеника, впливають і на поведінку закордонних інвесторів.

"Зараз для інвесторів виникає головний ризик - неможливість підрахувати доходи й видатки, тобто прибуток. Величезний дефіцит бюджету й можливість підключення до його покриття друкарського верстата не дозволяє робити такі оцінки", - заявив він.

За словами екс-міністра фінансів, відновлення інвестицій напряму пов'язане з відновленням бюджетного балансу, і тут інвестори орієнтуватимуться не на прізвище чи на декларації, а на конкретні дії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!