Нові керівники енергоринку націлились на реформи

Четвер, 18 березня 2010, 09:34

Кабінет міністрів у середу призначив голів ключових відомств і підприємств, що відповідають за роботу електроенергетичної галузі.

Про це після засідання уряду повідомив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, пише газета "Комерсант-Україна".

Головою Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) став колишній член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тітенко, президентом НАК "Енергетична компанія України" (ЕКУ) - голова правління "Західенерго" Петро Омельяновський, директором держпідприємства "Енергоринок" - заступник голови правління "Дніпроенерго" Сергій Бєдіна.

Всі нові керівники - прихильники реформування галузі, зазначає видання.

Реклама:

"Моє завдання - створити два нові ринки: електроенергії і природного газу. Тому що та система, яка працює зараз, взагалі не є ринком", - заявив Сергій Тітенко.

За його словами, стратегія реформування ринку, включаючи нову систему тарифоутворення, вже розроблена, залишилося лише "провести необхідні зміни через парламент".

Реформування ринку дозволить вирішити проблему з кредиторською заборгованістю генерацій, змінити ситуацію, коли теплові генерації працюють з негативною рентабельністю, і почати реалізацію необхідних інвестиційних програм, упевнений Тітенко.

Джерело в НАК ЕКУ повідомило, що Петро Омельяновський має намір підтримати ініціативи Титенка.

"Його завданням стане підготовка генеруючих компаній до приватизації і входження в новий ринок. Для цього потрібно буде вирішити проблему збільшеною за минулий рік кредиторської заборгованості компаній та підвищити їх економічну незалежність від НАК ЕКУ", - уточнив співрозмовник.

Отримати коментар Сергія Бедіна не вдалося. Однак голова правління компанії "Дніпроенерго" Юрій Бочкарьов раніше неодноразово підтримував ідею реформування ринку електроенергії та відмови від держрегулювання.

Як відомо, нинішня система оптової торгівлі електроенергією діє з 1996 року за принципом "єдиного покупця" - вся вироблена в країні електроенергія купується державним підприємством "Енергоринок", яке продає її обленерго, котрі постачають продукцію кінцевому споживачеві.

У 2007 році уряд Віктора Януковича затвердив план радикальної реформи українського оптового ринку електроенергії.

Його реалізація дозволила б уже до 2014 року змінити нинішню модель "єдиного покупця" на ліберальну, при якій виробники електроенергії змогли б продавати свою продукцію як за прямими договорами, так і на біржі.

Однак уряд Юлії Тимошенко загальмувало прийняття цих змін. Замість цього Кабмін неодноразово порушував навіть існуючі принципи функціонування енергоринку.

Так, 2009 року на прохання уряду ДП "Енергоринок" повернуло експортний ПДВ лише енергогенеруючим компаніям, які закуповують вугілля у держави. А пізніше Кабмін зобов'язав генеруючі компанії, які керуються державою, купувати вугілля тільки у держшахт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: