Україна зробила ще крок для переходу на американське ядерне паливо

Середа, 17 березня 2010, 09:08

Успішно завершено чотирирічні експериментальні випробування американського ядерного палива в Україні.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на прес-службу Південно-Української АЕС (ПУАЕС).

"За наслідками огляду, вимірювань, випробувань учасники інспекції в підсумковому акті констатували, що конструкція паливних збірок добре себе зарекомендувала протягом 4 років експлуатації і може використовуватися як основа під час конструювання палива для АЕС України, зокрема для реакторів типу ВВЕР-1000", - ідеться у повідомленні.

Агентство інформує, що з 12 по 14 березня 2010 року на ПУАЕС тривала інспекція шістьох дослідних касет виробництва фірми Westinghouse за участю представників компанії-виробника.

Реклама:

Американські тепловидільні збірки (ТВЗ-W) в активній зоні реактора блоку №3 ПУАЕС працювали з серпня 2005 року. У січні 2010 року закінчився їх останній паливний цикл.

Відповідно до програми дослідно-промислової експлуатації, вивчення стану досліджуваного ядерного палива здійснювалося щорічно, після завершення кожної річної паливної кампанії.

2010 року вступає в дію другий етап проекту кваліфікації ядерного палива для України, згідно з яким в активну зону реактора енергоблока №3 Південно-Української атомної станції буде завантажена нова перевантажувальна партія, - 42 паливні збірки Westinghouse. Це паливо прибуло на станцію у вересні 2009 року.

Якщо процес кваліфікації і ліцензування американського палива завершиться успішно, 2011 року набуде чинності українсько-американський контракт на постачання паливних касет із США для трьох з п`ятнадцяти українських енергоблоків.

Як повідомлялося, 30 березня 2008 року Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" уклала контракт з Westinghouse Electric Sweden AB на закупівлю ядерного палива в 2011-2015 роках.

Щорічно Україна планує купувати паливо американської розробки для забезпечення планового перевантаження не менш як трьох з наявних п`ятнадцяти енергоблоків ВВЕР-1000.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: