Румунія переходить на кавказький газ

Вівторок, 16 березня 2010, 17:48

Азербайджан, Грузія і Румунський наприкінці березня 2010 року в Бухаресті підпишуть меморандум про транспортування азербайджанського газу до Румунії через територію Грузії.

Про це заявив міністр енергетики Грузії Олександр Хетаґурі, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

При цьому він підкреслив, що даний проект не є альтернативою проекту газопроводу Nabucco.

"Це паралельний з Nabucco, а не альтернативний маршрут транспортування азербайджанського газу в Європу", - сказав Хетаґурі.

Реклама:

За його словами, реалізація Nabucco фактично вже розпочалася після того, як Туреччина підписала відповідну міжурядову угоду по даному проекту.

"На цьому етапі йдуть переговори між постачальниками та покупцями газу", - сказав Хетаґурі.

Він зазначив, що в подальшому до проекту можуть підключитися Казахстан і Туркменія.

"У той же час для диверсифікації поставок свого газу Азербайджан має намір налагодити транспортування і в напрямку Румунії через Чорне море", - сказав Хетаґурі.

Міністр зазначив, що в рамках цього проекту в жовтні 2009 року між Грузією та Румунією підписано угоду, що передбачає будівництво спеціальних терміналів у портах Поті і Констанца зі зрідження й розрідження газу для його подальшого переправлення до Європи.

"Мова йде про постачання на початковому етапі до 3 млрд. кубометрів газу на рік із перспективою нарощення обсягів його перевалки втричі", - сказав Хетаґурі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: