Експерти: уряд має домовитися з "Венко Прикерченська"

Вівторок, 16 березня 2010, 12:22

Якщо новий уряд знайде шляхи досудового врегулювання спору з нафтовидобувною компанією "Венко Прикерченська Лтд.", Україна отримає шанс залучити у енергетичний сектор потужні інвестиції від провідних світових компаній.

Так вважають українські економісти та фахівці нафтогазового сектору, повідомляє UBR.

Одним з таких шляхів експерти називають підписання мирової угоди між урядом та "Венко Прикерченська Лтд".

"Я думаю з приходом нового президента в будь-якому разі реанімують як мінімум два питання. Перше це - питання взагалі власності на Прикерченську ділянку щельфу Чорного моря", - прокоментував економіст Андрій Блінов.

Реклама:

"Досудове владнання цієї справи, наприклад, укладення мирової угоди з "Венко Прикерченська Лтд" ...це буде досить серйозний сигнал і поштовх для іноземних інвесторів до того, щоб вони не лякалися нової старої влади, власне приходили в Україну", - зазначив він.

На думку експертів у галузі енергетики, Угода про розподіл продукції з материнською компанією "Венко Прикерченська Лтд" - Vanco International - яку компанія уклала з українським урядом у жовтні 2007 року, а зараз відстоює у суді, цілком відповідає світовій практиці та вигідна Україні.

Так, відповідно до документу, з урахуванням компенсації витрат інвестора основна частка вигоди від проекту - понад 70% - належить Україні. Це є найбільшою державною часткою по проектах Vanco у будь-якій іншій країні.

"Ця угода достатньо прийнятна для України ... Мабуть раніше чи пізніше буде досягнута якась мирова угода, здоровий глузд переможе і компанія почне розробку цих родовищ", - вважає провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

За оцінками фахівців, поклади вуглеводнів на шельфі Чорного моря складають 1,5-4 млрд. тонн умовного палива.

Утім, їх видобуток ускладнюється необхідністю здійснювати роботи на значних глибинах. Наприклад, на Прикерченській ділянці - це понад 2000 метрів.

За розрахунками компанії "Венко Прикерченська Лтд.", загальні інвестиції лише на цій площі мають скласти понад 15 млрд. доларів.

Як повідомлялося, у 2006 році компанія Vanco International перемогла у тендері на право розробки та видобутку вуглеводнів на прикерченській ділянці української частини шельфу Чорного моря.

Після переговорів, що тривали півтора року, інвестор уклав угоду з Кабінетом міністрів про розподіл продукції та передав усі права своїй афільованій компанії "Венко Прикерченська Лтд".

У грудні 2007 підприємство отримало від Міністерства охорони навколишнього середовища дозвіл на проведення геологічних досліджень покладів нафти та газу з подальшим їх видобутком. Його дія мала тривати тридцять років.

Утім, через півроку Мінприроди дозвіл анулювало, а новий уряд в односторонньому порядку вирішив вийти з угоди про розподіл продукції.

У липні 2008 року "Венко Прикерченська Лтд" почала арбітражний процес в Стокгольмському суді, який наразі триває.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: