Євросоюз готовий підстрахувати Грецію

Вівторок, 16 березня 2010, 10:23

Міністри фінансів країн єврозони ввечері в понеділок заявили, що готові в разі необхідності надати допомогу Греції.

Міністри дали зрозуміти, що у них є напоготові план, який дозволить їм негайно втрутитися в ситуацію, якщо Греції буде загрожувати дефолт, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми уточнили технічні механізми, що дозволяють нам здійснити скоординовані дії, які можуть бути швидко запущені, якщо буде потрібно", - сказав журналістам прем'єр-міністр Люксембургу та голова групи міністрів фінансів Жан-Клод Юнкер.

"Цей механізм не буде включати в себе надання кредитних гарантій", а буде представляти собою "скоординовану акцію на європейському рівні, в рамках якої Греція отримає доступ до допомоги на двосторонній основі", цитує Юнкера The New York Times.

За його словами, мова йде про участь у цій акції всіх країн єврозони, при цьому механізм буде запущений тільки у разі потреби.

Реклама:

"Ми як і раніше вважаємо, що він не знадобиться", - сказав Юнкер.

Офіційно поки не оголошено ні про розмір можливої допомоги, ні про масштаби участі в програмі окремих країн.

Як випливає із заяв інших міністрів, чиновники все ще обговорюють умови надання допомоги.

Остаточне рішення щодо механізму допомоги буде ухвалене міністрами фінансів всіх 27 країн Євросоюзу.

Міністри говорять, що останні кроки Греції за зниження бюджетних витрат дозволяють країні самостійно робити запозичення на ринку.

Правила ЄС забороняють союзу або його окремим країнам брати на себе борги інших країн.

Крім того, громадська думка в багатьох країнах ЄС налаштована проти фінансової підтримки Греції, яку звинувачують у приховуванні своїх бюджетних проблем.

У березні Греція провела успішне розміщення держоблігацій, що трохи знизило напругу пристрастей навколо країни. У той же час у квітні-травні Афінам доведеться зайняти ще 20 млрд. євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!